29. 08. 2023 - 10:58
Bašić: Moramo biti mentalno jaki, uključili smo i psihologe,...
907
Shares
Bašić: Moramo biti mentalno jaki, uključili smo i psihologe, puno smo dali emocija

Bašić: Moramo biti mentalno jaki, uključili smo i psihologe, puno smo dali emocija

29. 08. 2023 - 10:58
0
Shares

Novi ispit nogometaši Željezničara imaju već sutra.

U zaostalom meču 1. kola Premijer lige Plavi sa Grbavice ugostit će Igman iz Konjica koji je kvalitetno krenuo u novu sezonu.

Meč se igra od 18:30 sati, a najavili su ga trener Željezničara Nermin Bašić i defanzivac Dražen Dubačkić koji se iz dana u dan sve više nameće za početnu postavu.

"Očekujem tešku utakmicu, u emotivnom smo pražnjenju poslije Evrope. Dočekujemo ekipu koja je na vrhu tabele i ima određeno iskustvo. Zadržali su gro ekipe, a i ne leže nam, bar posljednje dvije utakmice.

Želimo na pauzu otići sa što više bodova, a onda slijedi reprezentativna pauza. Atmosfera u ekipi je sjajna, danas imamo analizu za Igman i pripremamo se maksimalno ozbiljno. Igman igra dobro na Grbavici, ali mi moramo pokazati da smo mi Željo i da imamo više želje i volje", rekao je Bašić.

Pohvalio je Mirsada Ramića, ali i iznio zanimljive detalje iz 'svoje svlačionice'.

"Imaju sjajnog napdača s kojima sam sarađivao. On ima poseban motiv na Grbavici. Hebibović je opasan iz drugog plana, a vidio sam i kada ne igraju dobro oni pobjeđuju. Imaju ono nešto, ali to je normalno, iskusna su ekipa. Zamijenili su trenera, imaju dobru sinergiju stručnog štaba i ekipe.

Mi se moramo baviti sami sa sobom. U zadnja dva -tri mjeseca smo dali puno emocija, puno se potrošili i pojave se crne rupe. To je sada normalno, no momci uvijek žele pobjedu i to se vidjelo i zadnju utakmicu. Nalazimo se u procesu koji znamo šta je. Uključili smo i nekoliko psihologa, jedan je iz Amerike, drugi iz Hrvatske... I oni nam pomažu. Prošla su vremena kada kao trener uđete u svlačionicu i razbijete vrata, te slično. Već jučer smo poduzeli neke stvari na treningu, to su stvari koje su bitne psihološki".

Svi ističu da je psiholog važan za svaki klub, ali u bh. nogometu je to rijetkost.

"Slažem se, ali nisu to opšti psiholozi. To su psiholozi za sport, bitno je da poznaju materiju. Za mene je to preozbiljna stvar. Ovdje je pritisak veliki, dres Želje je težak i igrači padaju, a odu negdje drugo i proigraju. Moramo imati mentalno jake igrače i bavim se tim stvarima. Bavim se time kroz karijeru, obučen sam i mogu primijeniti tu stvar. Psiholozi su potrebni, to je jako bitno.

Nemamo uslova da kažemo zaposlit ćemo određene ljude da rade to profesionalno. Pričam puno sa igračima, te mi sada nemamo pravo da za ovo novca koliko imamo kažemo da neki igrač nije 'pravi'. Želimo da navijači uživaju. Gdje god dođem npr. u gradu svi kažu da moramo dobiti, a ja kažem da se jedino mora umrijeti. To moranje je pritisak, iako ja shvatam navijače i sve to želim okrenuti na pozitivno. Želim i da navijači nas razumiju i da smo svi jedno", dodao je Bašić.

Riječ je dobio i defanzivac Dražen Dubačkić koji je pružio kvalitetnu partiju protiv Tuzle City.

"Igman je dobra ekipa, imaju jake indvidualce, ali mi ako budemo pravi svi zajedno ćemo se radovati", kratak i jasan bio je Dubačkić.

Navijači Željezničara i sutra su najavili veliku podršku svojim ljubimcima svjesni važnosti meča.

Plavi će biti bez kartoniranog Mehmeda Ćosića, te povrijeđenog Semira Štilića, prenosi Sportsport.ba

Učitaj još novosti