18. 09. 2023 - 07:51
AUUUUU KAKAV SKOK: Novi svjetski rekord, čovjek je uradio...
907
Shares
AUUUUU KAKAV SKOK: Novi svjetski rekord, čovjek je uradio

AUUUUU KAKAV SKOK: Novi svjetski rekord, čovjek je uradio "nemoguće" VIDEO

18. 09. 2023 - 07:51
0
Shares

Švedski atletičar Armand Duplantis ispisao je novu stranicu u historiji skoka s motkom na finalu Dijamantne lige u Eugeneu. Duplantis je oduševio svijet preskočivši visinu od 6,23 metra, čime je nadmašio vlastiti rekord na otvorenom terenu, postavljen istog mjesta prošle godine (dvoranski rekord mu iznosi 6,22 metra).

Skok Šveđanina izgledao je impozantno, gotovo kao da se vinuo u nebesa. Uprkos trenutnom trzanju letvice, ona se brzo smirila i ostala nepomična, dok je Duplantis trenutno nakon skoka otrčao prema publici, proslavljajući svoj veliki uspjeh. Još impresivnije, Duplantis je visinu preskočio već iz prvog pokušaja.


Njegov nevjerojatni rekord sada iznosi 6,23 metra, što ga čini jedinim atletičarem na svijetu koji je uspio preskočiti visinu veću od 6,16 metara. Švedski skakač nadmašio je sve prepreke od 6,17 metara pa sve do najnovijih 6,23 metara, postavivši time neslužbeni svjetski rekord.

S obzirom na to da će Duplantis u novembru proslaviti svoj 24. rođendan, jasno je da pred njim stoji svijetla budućnost i mnogi sjajni skokovi. Ostaje nam samo nagađati gdje će biti konačna granica ovog izvanrednog sportaša.


Klix.ba

Učitaj još novosti