04. 11. 2023 - 12:22
Novi Ronaldo, onaj brazilski: Na svakih pet golova Real ga...
907
Shares
Novi Ronaldo, onaj brazilski: Na svakih pet golova Real ga nagrađuje sa 2,3 miliona eura

Novi Ronaldo, onaj brazilski: Na svakih pet golova Real ga nagrađuje sa 2,3 miliona eura

04. 11. 2023 - 12:22
0
Shares

Narednog ljeta iz Brazila u Real stiže još jedan fudbalski dragulj za lepršav navalni red, koje madridski velikan kapariše i čeka da steknu punoljetstvo da bi transfer bio punovažan.

Nakon Viniciusa Juniora, koji je došao iz Flamenga 2018, i Rodryga, dovedenog iz Santosa iduće godine, na pragu “Bernabeua“ je Endrick, biser Palmeirasa, rođen 21. jula 2006. u Tagvatingi uz Braziliju.

U povoju se vidjelo da ima vanredan talenat i zreo osjećaj za gol. Njegov otac Doaglas Souza se dosjetio da sinovljeve bravure izloži na YouTube ne bi li privukao pažnju najvećih brazilskih klubova.

Dok se čekalo da nekome zapadne za oko, porodica darovitog dječaka je tavorila u nemaštini. U klasičnoj priči favele Endrick se pred uplakanim roditeljima, koji nisu mogli da mu stvore pristojan život, zakleo da će postati fudbaler i da će ih otrgnuti od bijede.

Prvi se javio Sao Paulo, koji ipak nije pokazao dobru volju da značajnije pomogne njihovo preseljenje na jug, nadomak Atlantskog okeana.

Njegov gradski rival Palmeiras je ispao dalekovid. Jedanaestogodišnjaka je uzeo pod svoje. Endrick je u sljedećih pet godina u mlađim kategorijama kluba postigao 165 golova u 169 utakmica. Prve lovorike je pobrao na juniorskom kupu države Sao Paulo kao najbolji i igrač i strijelac, zahvaljujući kome je Palmeirasov podmladak trijumfovao prvi put u tom takmičenju.

Počeo je da živi svoj san. Usrećio je i oca koga su u klubu zaposlili za domara.

U glavnom timu je debitovao 6. oktobra 2022. Sa 16 godina, dva mjeseca i 16 dana postao je najmlađi Palmeirasov igrač svih vremena, a nedugo zatim, s dva gola u pobjedi protiv Atletico Paranaensea (3:1), i drugi najmlađi strijelac ikada u domaćoj Seriji A.

Realovi izviđači na južnoameričkom tlu su javili u centralu u španskoj prijestolnici da u Brazilu igra novi Ronaldo, onaj Zuba, Nazario de Lima, svojevremeno najbolji fudbaler svijeta, jedan od “Galaktikosa“ Florentina Pereza, virtuoz i golgeter “kluba svih klubova“ od jeseni 2002. do zime 2007.

Real je s Palmeirasom, Endrickom i njegovom porodicom potpisao ugovor u decembru prošle godine, koji se, po različitim izvorima, kreće u rasponu od 50 do 70 miliona eura. Mjesec ranije Palmeiras je nakon četiri sezone vratio titulu prvaka u svoj posed. Njoj je Endrick doprinio s tri pogotka na sedam mečeva.

U jednom dijelu ove sezone učinilo se da će Botafogo biti prvak prvi put poslije 1995. I dalje je vodeći, ima i utakmicu manje, ali mu je Palmeiras za petama s tri boda manje. Prednost je istopio u neposrednom duelu u Riju onomad, koji je imao čudesan rasplet.

Domaćin je na poluvreme otišao s vodstvom od 3:0. U nastavku igre Endrick je smanjio na 3:1, a onda je golman Palmeirasa odbranio penal. Tek tada su gostima izrasla krila za potpuni preokret. Daroviti napadač je dao još jedan gol, pa je bilo i 3:3, a pobjedonosni pogodak je pao debelo u nadoknadi vremena. Slavlje američkom milijarderu Johnu Textoru, koji u svom portfoliju uz Botafogo ima i Crystal Palace u Engleskoj i Lyon u Francuskoj, što je u crno-bijelom dresu pored igrališta u izjavi za televiziju zagrmio da su i sudije i savez korumpirani.

Endrick je dosegao do sedmog gola u Seriji A ove sezone, a desetog ukupno. Sa 17 godina i tri mjeseca treći je najmlađi desetostruki strijelac u historiji brazilskog prvenstva. Najmlađi je, sa 17 godina i jednim mjesecom, bio Ronaldo u Cruzeiru 1993.

U ugovoru s Realom piše i da će madridski velikan nagraditi Endricka sa 12 miliona brazilskih reala, što je oko 2,3 miliona eura, na svakih pet ligaških golova dok je u Palmeirasu. Ta klauzula se aktivira već drugi put.

Učitaj još novosti