22. 11. 2023 - 21:46
PREMINULA JOŠ JEDNA LEGENDA S KOŠEVA: Napustio nas je...
907
Shares
PREMINULA JOŠ JEDNA LEGENDA S KOŠEVA: Napustio nas je legendarni Lav, član prve šampionske generacije FK Sarajevo

PREMINULA JOŠ JEDNA LEGENDA S KOŠEVA: Napustio nas je legendarni Lav, član prve šampionske generacije FK Sarajevo

22. 11. 2023 - 21:46
0
Shares

Legendarni nogometaš Sarajeva Sead Jesenković preminuo je danas u 81. godini.

Ostat će upamćen kao dio prve šampionske generacije kluba s Koševa 1967. godine kada je bio neizostavan član prve postave koja je u grad na Miljacki donijela prvi trofej prvaka bivše države.

Dres Sarajeva je nosio u 161 zvaničnoj utakmici, te je pri tome postigao jedan gol. Računajući i nezvanične utakmice, Jesenković je upisao 256 nastupa za FK Sarajevo, prenosi Bordo vremeplov.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu, a većinu trenerske karijere proveo je upravo na svom Koševu gdje je radio u stručnom štabu prvog tima, ali i sa omladinskim kategorijama.

U sezonama 1998/99. i 2001/02. u nekoliko je navrata predvodio prvi tim sa klupe. Najprije je u finišu sezone 1998/99. zamijenio Nermina Hadžiahmetovića koji je podnio ostavku tri kola prije kraja prvenstva.

Sa Sarajevom je tada uspio eliminisati Željezničar u polufinalu Kupa BiH, ali je u finalnom meču poražen od visočke Bosne na Koševu. Potom je tri godine kasnije zbog zdravstvenih problema Fuada Muzurovića također bio u ulozi trenera. Ukupno je kao prvi trener vodio ekipu u osam zvaničnih mečeva.

Učitaj još novosti