27. 11. 2023 - 14:37
SPORTSKI STRUČNJACI, DA VAS ČUJEMO? Kako glasi pravilo, da li...
907
Shares
SPORTSKI STRUČNJACI, DA VAS ČUJEMO? Kako glasi pravilo, da li je kosa sastavni dio tijela?

SPORTSKI STRUČNJACI, DA VAS ČUJEMO? Kako glasi pravilo, da li je kosa sastavni dio tijela?

27. 11. 2023 - 14:37
0
Shares

Mnogi fanatici širom svijeta misle da su "najveći eksperti" za sport, te da se razumiju u sve, ali često se desi da se njihovo mišljenje razlikuje od onoga šta su sudije pokazale.

Nerijetko se dogodi da publika, gledaoci kraj malih ekrana, pa čak i komentatori ostanu zbunjeni nakon odluke sudija. Kako u fudbalu, tako i u košarci i ostalim sportovima.

U svakom od njih postoje pravila za koje ni najveći fanatici ne znaju, ali arbitrima ne promiču ni najsitniji detalji.

Na posljednjem večitom derbiju u odbojci Srbije vidjeli smo jednu situaciju koja je sve prisutne ostavila zbunjenim. Odbojkašice crno-bijelih su imale napad i poslale loptu ka polju crveno-belih, a ona je pododila jednu igračicu Zvezde u kosu i nakon toga nastavila svoj let ka autu. 

sdz-76171OK P OK CFoto: Profimedia

Poen je dodeljen Crvenoj zvezdi, što je izazvalo konfuziju u hali. Šta kažu pravila?

Naime, pošto se ni "pecanje" ne svira kada se mreža dotakne kosom, taj dio tijela se ne uzima relevantnim ni kada ga lopta pogodi, te se u prevodu tretira kao "vazduh".

Ukratko, kosa je dio tijela koji ne može da se kontroliše pri pokretu, stoga se kontakt sa njom ne računa u dio tijela. Upravo zbog toga poen je i dodijeljen Crvenoj zvezdi.

Kako je u ostalim sportovima?

U nekima od njih kosa se računa kao sastavni deo tijela, piše portal sd.rs. Sjetimo se atletike i Ivane Španović, koju je baš kosa koštala osvajanja zlatne medalje na EP u Cirihu 2014. godine. 

Ivana je ostvarila najbolji skok, ali je repom dotakla pijesak, a kao daljina računata je tačka gdje je kosa imala kontakt sa podlogom, što je na kraju koštalo osvajanja najsjajnijeg odličja.

profimedia-0201202816Ivana ŠpanovićFoto: Profimedia

Slično smo vidjeli i na Mundijalu u Kataru prošle godine, a u centru pažnje bio je Portugalac Kristijano Ronaldo.


Portugalci su sa 2:0 savaldali Urugvaj, a prvi gol pripisan je Brunu Fernandesu, iako je Ronaldo kosom zakačio loptu. 

U pojedinim sportovima kosa se računa kao sastavni dio tijela kao i svaki drugi, dok u drugim potez napravljen njom ne uzima se za relevantan, kao što je to situacija u odbojci.

Učitaj još novosti