31. 01. 2024 - 16:13
SKANDALOZNO! Rusija ponovo tretira RS kao državu: Pozvali...
907
Shares
SKANDALOZNO! Rusija ponovo tretira RS kao državu: Pozvali reprezentaciju manjeg bh. entiteta na međunarodni turnir

SKANDALOZNO! Rusija ponovo tretira RS kao državu: Pozvali reprezentaciju manjeg bh. entiteta na međunarodni turnir

31. 01. 2024 - 16:13
0
Shares

Rukometni savez Rusije, koji je pod suspenzijom svjetskih i evropskih rukometnih kuća IHF-a i EHF-a od početka agresije na Ukrajinu, pozvao je rukometnu reprezentaciju RS na turnir u Kazanju.

Radi se o međunarodnom turniru u muškoj i ženskoj kategoriji na kojem učestvuju zemlje BRICS-a. Turnir će se održati od 11. do 24. juna u ruskom Kazanju.

- Rukometni savez RS-a je pozvan da pošalje mušku i žensku reprezentaciju u rukometu na pijesku, a turnir u tom sportu će biti održan od 19. do 22. juna - navodi se u saopštenju entitetskog saveza.

Na početku poziva navodi se kako je "danas uloga sporta način za ojačavanje prijateljskih veza između država", čime su Rusi ponovo tretirali manji bh. entitet kao državu.

fceba47e-52ba-4754-ab56-30083a6ab026
Poziv Rukometnom savezu RS. Rukometni savez RS

- Obradovao nas je poziv koji smo dobili iz sjedišta Rukometnog saveza Rusije, a to bi bila ujedno i prilika da naša reprezentacija učestvuje pod zastavom RS na tako velikom takmičenju, kako i zaslužujemo. Bila bi nam velika čast i ponos da naši rukometaši i rukometašice budu dio ovih igara na kojima se, kako smo informisani, očekuje učešće od gotovo tri hiljade sportista u 27 sportova.

Nadamo se da ćemo uspjeti otići u Rusiju, a očekujemo da ćemo za to dobiti podršku kabineta predsjednika kao i ostalih nadležnih institucija, jer sami ne možemo obezbijediti novčana sredstva za tako daleki put - rekao je Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza RS.

On kaže da bi ovo bila još jedna sjajna prilika za promociju manjeg bh. entiteta.

- I sa te strane bilo bi korisno da se pojavimo u Kazanju i da dostojanstveno promovišemo ne samo rukomet, već i našu RS. Koliko je ta promocija korisna najbolje se vidjelo na nedavno održanom turniru u Solunu na kojem su naši mladi rukometaši ubjedljivo osvojili prvo mjesto i na najbolji način predstavili RS - poručio je Umičević.

Učitaj još novosti