12. 02. 2024 - 17:38
BRAVO BH. DJEVOJKE! Jedinstven slučaj i ogroman uspjeh: Tri...
907
Shares
BRAVO BH. DJEVOJKE! Jedinstven slučaj i ogroman uspjeh: Tri sestre i tri medalje sa Evropskog prvenstva

BRAVO BH. DJEVOJKE! Jedinstven slučaj i ogroman uspjeh: Tri sestre i tri medalje sa Evropskog prvenstva

12. 02. 2024 - 17:38
0
Shares

Predstavnici Bosne i Hercegovine su ostvarili odličan rezultat na Evropskom prvenstvu u karateu koje je održano u Gruziji za kadete, juniore i takmičare do 21 godine.

Jedinstven slučaj su sestre Sipović, Emina, Ajla i Nejra koje su osvojile medalje. Emina Sipović je u kategoriji mlađih seniorki do 61 kilograma stigla do zlatne medalje.

Redom je pobjeđivala predstavnice Škotske (6.1), Srbije (7:5), Slovačke (11:5), Ukrajine (12:12 uz prednost prvog poena). U finalu je bila bolja Slovenke Hane Debeljak sa 4:1.

Ajla je u juniorskoj konkurenciji osvojila srebrnu medalju i postala viceprvakinja Evrope. Pobijedila je predstavnice Poljske, Engleske, Srbije, Slovačke, a u finalu je poražena minimalnim rezultatom 1:2 od predstavnice Francuske.

Nejra je na svom putu do bronzane medalje u kategoriji mlađih seniorki do 55 kg, nakon slobodnog prvog kola, savladala protivnicu Srbije, u četvrtfinalu je zaustavljena je od predstavnice Slovačke tijesnim rezultatom 3:4, te nakon dobijene prilike za repasaž fantastičnim rezultatima pobijedila je predstavnice Grčke 4:0 i Belgije 9:1.

- Sestre Sipović su ostvarile historijski uspjeh za svoj Karate klub Ippon Sarajevo, Grad Sarajevo i domovinu Bosnu i Hercegovinu, a sa svojim vrhunskim rezultatima odavno se nalazi u samom vrhu evropskog i svjetskog karatea.

Zahvaljujemo se svima na divnim porukama podrške, selektorici Lejla Ferhatbegović Dizdarević na stručnom i uspješnom vođenju naših takmičarki kao i na motivaciju i emotivnoj podršci svakog njihovog meča.

Veliko hvala Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Kenan Magoda koji je omogućio odlazak naših reprezentativaca na ovu smotru najboljih. Posebno hvala ljudima koji su dali veliki doprinos mozaiku uspjeha bez kojih isti ne bi bio moguć: personalnom treneru Aldin Avdić na stručnoj podršci kondicionih i težinskih treninga, Karate klub "Okinawa" na čelu sa trenerom Asmer Šeta koji su uz zajedničku saradnju mnogo pomogli na putu uspjeha naših djevojaka, Atletski Klub Sarajevo, Centar za sport i rekreaciju koji su omogućili treninge u popularnom Fisu, te načelniku Općine Centar Srđan Mandić.

Također se zahvaljujemo Karate savez Bosne i Hercegovine i generalnom sekretaru Admir Zukan na odličnoj organizaciji puta i podršci svih naših reprezentativaca - poručili su Zijad i Šejla Sipović, treneri Karate kluba Ippon.

Podsjetimo, osim Emine Sipović, zlatne medalje u Gruziji osvojili su Anes Bostandžić, Bekir Grabus i Ali Arnautović.

Učitaj još novosti