22. 02. 2024 - 09:02
UEFA PREDSTAVILA NOVU LIGU PRVAKA: Kreće sljedeće sezone- EVO...
907
Shares
UEFA PREDSTAVILA NOVU LIGU PRVAKA: Kreće sljedeće sezone- EVO KAKO ĆE IZGLEDATI

UEFA PREDSTAVILA NOVU LIGU PRVAKA: Kreće sljedeće sezone- EVO KAKO ĆE IZGLEDATI

22. 02. 2024 - 09:02
0
Shares

UEFA je u srijedu na svojoj službenoj stranici predstavila novi format Lige prvaka, koji kreće na jesen. Kao glavni razlog promjene formata UEFA navodi rastuću popularnost fudbala te tendenciju da se sport mijenja.

"UEFA je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i odbranila principe otvorenih takmičenja. Kvalifikacija za veliko takmičenje, utemeljena na sportskom uspjehu, temeljna je vrijednost takmičenja. Također, tu je i sportska solidarnost, koja krasi europski sportski model", rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin. Osnovna promjena je povećanje broja klubova. Dosad su u glavnom takmičenju  Lige prvaka učestvovale 32 ekipe. Od sljedeće će sezone ući još četiri. Dakle, 36 momčadi sudjelovat će u takmičenju i neće biti podijeljene u grupe već će igrati ligu.

U novom će formatu svaka momčad igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika kući i u gostima. Sve će ekipe biti podijeljene u četiri jakosne grupe te će svaka momčad igrati s po dvije iz svake jakosne grupe - po jednu utakmicu kući i jednu u gostima.Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima:

Jedna momčad je trećeplasirana iz pete najjače lige Europe po koeficijentu UEFA-e
Druga momčad bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu prvaka putem Champions Patha. Dosad su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri momčadi, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet
Treća i četvrta momčad ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone.
Sistem bodovanja se ne mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve momčadi sudjeluju u ligi, prvih osam plasira se direktno u osminu finala. Momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će ždrijeb, a momčadi će biti podijeljene u dvije grupe - nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.Europa liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem. U Konferencijskoj ligi će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba manja UEFA-ina takmičenja igrat će po 36 momčadi.

Liga prvaka i Europska liga igrat će se od septembra do januara u prvoj fazi, dok će se Konferencijska liga igrati od septembra do decembra. Liga prvaka igrat će se standardno utorkom i srijedom, a Europa liga i Konferencijska četvrtkom. Izuzetak će biti ekskluzivne sedmice.

Učitaj još novosti