26. 02. 2024 - 08:29
JEDAN OD NAJTROFEJNIJIH FUDBALERA: Alves uprkos teškoj kazni...
907
Shares
JEDAN OD NAJTROFEJNIJIH FUDBALERA: Alves uprkos teškoj kazni na slobodi već za dva mjeseca

JEDAN OD NAJTROFEJNIJIH FUDBALERA: Alves uprkos teškoj kazni na slobodi već za dva mjeseca

26. 02. 2024 - 08:29
0
Shares

Dani Alves, jedan od najtrofejnijih fudbalera u historiji, nedavno je je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja.
Presuđeno je da je 30. decembra 2022. u VIP dijelu noćnog kluba u Barceloni silovao 23-godišnjakinju. Suđenje nekadašnjem fudbaleru završeno je 7. februara ove godine, a 15 dana kasnije saznao je presudu.

Tužilaštvo je tražilo od devet do maksimalnih 12 godina zatvora. Alvesovi advokati branili su ga činjenicom da je bio pijan.

Brazilski mediji objavili su poslije presude kako je jednu od ključnih uloga na putu do umanjene kazne za Alvesa imao Neymar, njegov bivši saigrač i veliki prijatelj. Kazna je smanjena jer je primjenjena olakšavajuća okolnost naknade štete, s obzirom na to da je prije suđenja žrtvi isplaćeno 150.000 eura. Taj novac dao je Neymar.

Međutim, španski mediji otkrivaju da to nije jedina velika pomoć Daniju Alvesu. Druga je odredba španskog kaznenog zakona. Alves je u pritvoru od 20. januara 2023. To znači da je tamo proveo jednu godinu, jedan mjesec i pet dana. To vrijeme mu se ubraja u služenje kazne na koju je osuđen. Tako dolazimo do toga kako Alves, usprkos tome što je prije samo tri dana osuđen na 4,5 godine zatvora zbog teškog kaznenog djela, može da bude slobodan već u maju ove godine.

Prema spomenutom zakonu, on poslije odsluženja trećine kazne, a to će biti za manje od tri mjeseca, može tražiti prevremeno puštanje na slobodu. Ako mu sud to ne odobri, može da dobije značajno ublažavanje kazne, kao na primjer to da je po danu slobodan a da u zatvoru mora samo da prespava. ili da u zatvoru mora da provodi osam sati dnevno.

(n1info.ba)

Učitaj još novosti