26. 02. 2024 - 13:23
KONAČNA ODLUKA: Nedjelja kada će cijela Slovenija pustiti suzu...
907
Shares
KONAČNA ODLUKA: Nedjelja kada će cijela Slovenija pustiti suzu na Planici- Peter Prevc završava karijeru!

KONAČNA ODLUKA: Nedjelja kada će cijela Slovenija pustiti suzu na Planici- Peter Prevc završava karijeru!

26. 02. 2024 - 13:23
0
Shares

Bliži nam se mjesec mart, a to znači i kraj zimske sezone kada su u pitanju zimski sportovi. Prema tradiciji kraj marta rezervisan je za završnicu Svjetskog kupa u skijaškim skokovima na legendarnoj slovenskoj Planici.
Na Planici će i ove godine od 21. do 24. marta biti sjajno takmičenje u letovima, ali bit će itekako posebno u odnosu na ranije godine.

U nedjelju 24. marta 2024. godine je posljednje individualno takmičenje za skijaše skakače u tekućoj sezoni, a taj datum će biti posebno urezan. Pomenute nedjelje svoj posljednji let u karijeri izvest će legendarni Peter Prevc.

Slovenac je najavio da će krajem ove sezone završiti karijeru u 31. godini života. Mnoge je razočarala ova vijest, bilo je i nadanja da će promijeniti odluku, ali Prevc je osjetio da je vrijeme da se povuče i da nakon nekoliko povreda njegovo tijelo ne može više da prati rezultate koji konkurišu za sami vrh. Odluka je konačna, najavio je počektom februara potvrđeno je krajem ovog mjeseca.
Prevc bi mogao u stilu da se oprosti sa Malim kristalnim globusom u ski-letovima jer je trenutno na diobi liderske pozicije sa Stefanom Kraftom, oba takmičara imaju po 160 bodova, a ostala su još četiri individualna takmičenja u letovima do kraja sezone, dva u Vikersundu, dva na Planici.
Peter Prevc je debitovao u Svjetskom kupu kao 17-godišnji tinejdžer 2010. godine, a ostvario je 23 pobjede, 59 podijuma, a vidjet ćemo da li će taj broj biti veći do kraja ove sezone.

Osvojio je Veliki kristalni globus za osvajača Svjetskog kupa u ski-skokovima 2016. godine, a iste godine osvojio je i Novogodišnju turneju. Tri puta je osvajao Mali kristalni globus u svjetskom kupu u ski-letovima.

Ima olimpijsko zlato u mixu, ima individualno olimpijsko srebro, timsko olimpijsko srebro i individualnu olimpijsku bronzu. Na Svjetskim prvenstvima u skijaškim skokovima osvojio je srebro i bronzu u individualnoj konkurenciji i bronzu u timskoj konkurenciji.
Bio je jednom prvak svijeta u ski-letovima i dva puta timski prvak svijeta u ski letovima gdje ima i timsko srebro, kao i individualnu bronzu.

Prvu pobjedu u karijeri ostvario je u Kulmu na letaonici 12. januara 2014. godine, a posljednji trijumf upisao je na skakaonici u Lillehameru 9. marta 2020. godine.

Prevc će 24. marta izvesti posljednji let u karijeri i svi vjeruju da bi se na Planici mogao oprostiti podijumom ili pobjedom. To će biti posebna nedjelja u Sloveniji, sportski praznik, a i s punim razlogom jer je Peter Prevc jedan od najboljih slovenskih sprotista svih vremena. Suze tuge, sreće, ponosa će biti pomiješane 24. marta 2024. godine na Planici.

 

Učitaj još novosti