01. 03. 2024 - 11:15
OPET SE "OKUPLJA" ZABRANJENA EVROPSKA REPREZENTACIJA: Igra...
907
Shares
OPET SE

OPET SE "OKUPLJA" ZABRANJENA EVROPSKA REPREZENTACIJA: Igra utakmicu u inat FIFA-i i UEFA-i

01. 03. 2024 - 11:15
0
Shares

Nogometna reprezentacija Baskije, koja se nada postati članicom UEFA-e i FIFA-e, odigrat će idući mjesec prijateljsku utakmicu s Urugvajem u Bilbau.

Utakmica će se igrati 23. ožujka na stadionu prvoligaša Athletic Bilbaa, priopćio je Baskijski nogometni savez.

“Euskadi”, na baskijskom jeziku Baskija, zadnji je put igrala prijateljsku utakmicu prije četiri godine. U decembru 2020. savladala je s 2:1 Kostariku pogocima tadašnjih Athleticovih igrača Ikera Muniaína i Unaia Núñeza.

Urugvaj, svjetski prvak iz 1930. i 1950. godine, trenutno je 11. reprezentacija svijeta na tabeli krovne nogometne organizacije FIFA-e. Urugvajski selektor je Marcelo Bielsa koji je od 2011. do 2013. bio trener Athletic Bilbaa.

Baskijski nogometni savez je u decembru 2020. zatražio članstvo u evropskom nogometnom savezu UEFA-i i FIFA-i, ali je prema pisanju medija dobio negativan odgovor zbog protivljenja Španskog nogometnog saveza. Zbog toga Baskija smije igrati samo prijateljske utakmice.

Baskija je autonomna pokrajina na sjeveru Španjolske gdje živi 2,2 milijuna stanovnika. Jedan njen dio nalazi se u susjednoj Francuskoj. Većinu mjesta u baskijskom parlamentu drže političke stranke koje zagovaraju referendum o nezavisnosti.

UEFA je nedavno u svoje članstvo primila Gibraltar, britanski teritorij na jugu Španije. Također i Kosovo, čiju samostalnost od Srbije još uvijek ne priznaje pet članica Evropske unije, među kojima Španija.

U takmičenjima UEFA-e i FIFA-e sudjeluju i zemlje poput Škotske, Walesa, Sjeverne Irske i Farskih Otoka koje nisu nezavisne države nego imaju autonomiju unutar Ujedinjenog Kraljevstva i Danske. Baskijski nogometni savez nije odgovorio hoće li nanovo tražiti članstvo u UEFA-i i FIFA-i te kakvi su mu daljnji planovi.

Učitaj još novosti