19. 03. 2024 - 20:30
Partizan: Apsurdno. Dubai je prvo primljen u ABA ligu, a onda...
907
Shares
Partizan: Apsurdno. Dubai je prvo primljen u ABA ligu, a onda mu se tražilo mjesto

Partizan: Apsurdno. Dubai je prvo primljen u ABA ligu, a onda mu se tražilo mjesto

19. 03. 2024 - 20:30
0
Shares

DEVET od 11 članova skupštine ABA lige na današnjem sastanku glasalo je za ulazak Dubaija u natjecanje.

Klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tako će se pridružiti regionalnoj košarkaškoj ligi od iduće sezone 2024./2025. i biti u njoj do 2026./2027., a postoji i opcija za produljenje suradnje. Čelnici Budućnosti nisu prisustvovali sastanku, dok Partizan jedini nije glasao za ulazak Dubaija.

Partizan se potom oglasio na društvenim mrežama. Priopćenje srpskog kluba prenosimo u cijelosti.

Partizan: Ova procedura je apsurdna
"Odluke Skupštine ABA j.t.d. lige. Klubovi glasali za prijem Dubaija u Ligu bez postojanja mjesta za taj klub. KK Partizan Mozzart Bet se nakon sjednice Skupštine ABA j.t.d. lige javno obraća sa željom pojašnjenja svoje pozicije prilikom današnjeg donošenja odluka.

Želja KK Partizan bila je da se prvo odlučuje o izmjeni Društvenog ugovora, prijemu novih članova koji su na to ostvarili pravo po Statutu ABA Lige, preoblikovanju Javnog trgovačkog društva u d.o.o., a tek potom o proširenju lige i prijemu Dubaija.

Ipak, kako o prve dvije teme u ovom trenutku nije postignut dogovor, uz uvjeravanja da će se dvije navedene točke okončati do 30. lipnja, Klubovi su pristupili glasanju o prijemu Dubaija i proširenju Prve ABA lige. KK Partizan ovu proceduru smatra apsurdnom jer je Dubai praktički prvo primljen u Ligu, da bi mu tek naknadno bilo traženo mjesto u istoj.

Ono što KK Partizan želi naglasiti jest da Klub principijelno nije bio protiv ulaska Dubaija u ABA ligu, već protiv načina na koji je ta odluka donesena. Također, Klub je jako zabrinut zbog proširenja kalendara natjecanja na još četiri utakmice koje predstavljaju dodatno opterećenje za igrače.

U prilog konstruktivnom pristupu KK Partizan, rješavanju ovog pitanja ide i činjenica da je financijska ponuda Dubaija povećana upravo na inicijativu i inzistiranje crno-belih. Na kraju ili početku, KK Partizan izražava zadovoljstvo zbog situacije u kojoj će se od naredne sezone u Prvoj ABA ligi moći natjecati šest srpskih timova.

Usprkos zabrinutosti zbog zgusnutog kalendara i neslaganju s redoslijedom donošenja odluka, KK Partizan pozdravlja mogućnost da se kvaliteta srpskih klubova potvrdi kroz povećan broj sudionika u najvišem rangu regionalnog natjecanja, ujedno i najkvalitetnijem natjecanju na našim prostorima", stoji u priopćenju Partizana.

Dubai je kupio ulazak u ABA ligu za 2.5 milijuna eura po sezoni

(Index.hr)
Podsjetimo, skupština ABA lige prošli se tjedan nije mogla dogovoriti o ulasku Dubaija, zbog čega je dogovoren novi sastanak. Dubai je bio spreman dati oko 1.5 milijuna eura za jednu sezonu sudjelovanja, odnosno 4.5 milijuna eura za tri godine u ligi. Međutim, vodstvo ABA lige je tražilo više novca i na kraju je ponuda uvećana za milijun eura po sezoni.

ABA liga trenutno ima 14 klubova, no ulaskom Dubaija bit će proširena na 16. Njih 13 ostat će u ligi nakon ove sezone, a priključit će im se osvajač ABA 2 lige, Dubai i pobjednik doigravanja između posljednjeg kluba lige i finalista drugog ranga regionalnog natjecanja. U natjecanju će maksimalno sudjelovati po šest klubova iz jedne zemlje.

Regionalni mediji pišu da će Dubai možda odigrati jednu sezonu u Eurokupu, nakon čega mu je cilj ući u Euroligu. Uz spomenutih 2.5 milijuna eura po sezoni, Dubai će drugim klubovima u ligi plaćati troškove putovanja i boravka u UAE-u. 

Učitaj još novosti