19. 04. 2024 - 12:22
OTKRIVENA JOŠ JEDNA TAJNA: Ovo je najbolji stadion na svijetu...
907
Shares
OTKRIVENA JOŠ JEDNA TAJNA: Ovo je najbolji stadion na svijetu - Tamo se dešava čudo

OTKRIVENA JOŠ JEDNA TAJNA: Ovo je najbolji stadion na svijetu - Tamo se dešava čudo

19. 04. 2024 - 12:22
0
Shares

Koliko god to zvučalo nevjerovatno, ali stadion Real Madrida Santiago Bernabeu ima podzemni staklenik ispod terena na četiri kata. Kapacitet kultnog fudbalskog hrama posljednjom obnovom povećan je na 85.000. Kao dio projekta vrijednog više od 200 miliona eura izgrađen je dodatni nivo tribina uz veliki ekran od 360 stepeni, dok je i stadion dobio novi vanjski izgled.

Možda i najveći fudbalski klub na svijetu je odlučio da doda još jedan detalj u svom obnovljenom domu, a sada je otkriven cijeli razmjer.

Posljednje fotografije pokazuju kako se teren stadiona Real Madrida može uvući kako bi se održavao kada se ne koristi.

Podloga za igru biva smještena u podzemnom stakleniku koji osigurava ventilaciju, klimatizaciju i LED rasvjetu.

Sistemi kontrole i navodnjavanja također pomažu u rastu trave i održavaju stanje terena koji je ranijih sezona bilo jedan od gorućih problema, ali to više nije slučaj.

Los Blancosi su sada konačno odlučili i da pokažu kako izgleda staklenik nakon što se u martu primijetilo kako je sa stadiona "nestao" travnjak.

Zapravo travnjak je bio pod zemljom unutar staklenika dok je osoblje radilo na pripremama za utakmicu.

Stadion Real Madrida proširen je prošle godine u sklopu radova obnove koji su započeli 2020. godine, a najveći novitet je svakako pokretni krov koji je korišten nekoliko puta.Posljednji put je to bio slučaju na prvom meču četvrtfinala Lige prvaka protiv Manchester Cityja. Građani su iskazivali i određeno nezadovoljstvo, ali je UEFA dala zeleno svjetlo za igranje u zatvorenom.

Santiago Bernabeu je jedan od najkultnijih stadiona u svijetu fudbala. Lopta se na ovom mjestu kotrlja još od 1947. godine.

U međuvremenu je doživio niz rekonstrukcija. Poslije posljednje kapacitet iznosi 85.000 sjedećih mjesta.

Učitaj još novosti