12. 05. 2024 - 11:50
Gary Lineker, bivši engleski fudbaler, o stradanju u Gazi:...
907
Shares
Gary Lineker, bivši engleski fudbaler, o stradanju u Gazi: Priznao da plače kada gleda slike ubijanja djece

Gary Lineker, bivši engleski fudbaler, o stradanju u Gazi: Priznao da plače kada gleda slike ubijanja djece

12. 05. 2024 - 11:50
0
Shares

Bivši engleski fudbaler i voditelj sportskog programa BBC-ja Gary Lineker izjavio je u petak da ne može šutjeti o tome šta se dešava u Gazi koja je pod višemjesečnim izraelskim napadima, prenosi Anadolu.

Lineker je u razgovoru s novinarom Mehdijem Hassanom rekao da nikada u životu "nije svjedočio ničemu gorem" te da "plače" kada gleda "slike ubijanja djece".

- Zapravo me se ovo pitanje ne tiče direktno. Ja nisam musliman. Nisam Jevrej. Nisam Izraelac. Nisam Palestinac. Dakle, razmišljam čisto spolja, iz neutralne perspektive i ne mogu se sjetiti ničeg goreg što sam vidio u životu od prizora djece koja gube živote iz dana u dan - rekao je Lineker i dodao:

- Svi znamo da se Hamasov incident dogodio 7. oktobra. Ali upravo sada, čim dignete glas protiv onoga što oni (Izrael op.a.) tamo rade, optuženi ste da ste pristalica Hamasa ili nešto slično. Mnogo je lobiranja da ljudi šute.

Lineker je istakao da zato razumije zašto se mnogi plaše govoriti o Gazi, rekavši da ne on ipak ne može šutjeti o tome.

- Ne mislim da je antisemitski reći da je ono što Izrael radi pogrešno. Ne razumijem kako svi to ne vide na taj način u ovom trenutku. Koji god da je razlog, šta god da je započelo, svi znamo da historija tog dijela svijeta seže mnogo dalje od 7. oktobra - rekao je Lineker.

Učitaj još novosti