14. 05. 2024 - 12:34
Na Današnji dan prije 38 godina: Mostarski Velež je osvojio...
907
Shares
Na Današnji dan prije 38 godina: Mostarski Velež je osvojio trofej u Jugoslaviji

Na Današnji dan prije 38 godina: Mostarski Velež je osvojio trofej u Jugoslaviji

14. 05. 2024 - 12:34
0
Shares

Na današnji dan odigran je susret finala Kupa Maršala Tita u Beogradu 14.05.1986. godine između Veleža i Dinama, a rezultat je glasio 3:1 za Rođene.

Na stadionu JNA u finalu najvećeg takmičenja u tadašnjoj državi sastali su se Velež i zagrebački Dinamo koji je sa klupe predvodio legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Rođeni su bili dominantni u tom meču, te su sa dva gola Bijedića i Jurića stigli do pobjede, za popularne Modre pogodio je Mlinarić u 58. minuti susreta.

U Mostaru je danima vladala velika euforija, a čak je Mišo Marić napisao pjesmu Rođeni, Rođeni, dok je Kemal Monteno komponovao, a na kraju Željko Samardžić otpjevao, godinama poslije to će biti i zvanična himna tima iz Mostara.

Na utakmici u Beogradu organizovano je došlo preko 15 hiljada navijača Veleža, a prema nekim podacima bilo je skoro 20 hiljada ljudi koji su podržavali tim iz Mostara.

VELEŽ – DINAMO ZAGREB 3:1 ( Bijedić 6’, 51’, Jurić 89'/ Mlinarić 58’)

Beograd, Stadion JNA, 40.000 gledalaca.VELEŽ: Petranović, Prskalo, G. Jurić, Bijedić, Matijević, Šišić, Kajtaz, Skočajić, P. Jurić, Karabeg (74. Gudelj), Tuce. Trener: Duško Bajević

DINAMO: Stojić, Bracun, Cupan, Arslanović, Lulić, Katanec, Z. Cvjetković, Munjaković, Cerin, Mlinarić, B. Cvjetković. Trener: Miroslav Ćiro Blažević, piše Sport Centar.

Ovdje možete pogledati isječke iz ove utakmice:

Učitaj još novosti