14. 05. 2024 - 22:00
FIFA u petak razmatra izbacivanje Izraela: "Spremni za se...
907
Shares
FIFA u petak razmatra izbacivanje Izraela:

FIFA u petak razmatra izbacivanje Izraela: "Spremni za se boriti protiv svih licemjera"

14. 05. 2024 - 22:00
0
Shares

Na skupštini Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) u Bangkoku u petak će 211 delegat odlučivati o zahtjevu Palestine za sankcijama Izraelskom fudbalskom savezu zbog izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

U aprilu je Palestinski fudbalski  savez (PFA) pozvao FIFA-u da zabrani Izraelu sudjelovanje u međunarodnim takmičenjima. PFA je upozorio na diskriminaciju i rasizam u izraelskim ligama i da Izraelski fudbalski savez (IFA) krši statute uključivanjem nogometnih timova koji se nalaze na palestinskom teritoriju u svoju ligu.

Kršenje pravila
Pritom su skrenuli pažnju na četvrti članak FIFA statuta koji izričito zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju druge države ili grupe ljudi te kaže da se svako takvo kršenje kažnjava "suspenzijom ili isključenjem". Ovome dodaju i navijače. Izdvojili su jerusalemski klub Beitar u kojem su vrijeđanje arapskih fudbalera dio navijačke svakodnevice.

PFA nastavlja sistemski spriječavati učlanjenje arapskih navijača u klubove, a članovi uprave klubova često iskazuju svoj rasistički stav prema Arapima na društvenim mrežama, a član Makabija Nethanja optužen je za javno podržavanje genocida u Gazi na Linkedinu. Istovremeno, prema PFA-u, mnogi izraelski fudbaleritakođer su pripadnici vojske koja trenutno čini zločine u Gazi.

PFA također upozorava da je Izrael potpuno uništio fudbalsku infrastrukturu u Gazi, a neki stadioni su pretvoreni u kampove, bolnice, pa čak i masovne grobnice. I prije posljednjeg sukoba problemi s izdavanjem građevinskih dozvola za sportske objekte u Palestini bili su konstanta.

Odgovor iz Izraela
Prijedlog PFA već su službeno podržali fudbalski savezi Alžira, Iraka, Jordana, Sirije i Jemena. FIFA nije javno odgovorila na zahtjeve.

S izraelske strane zahtjev je ocijenjen ciničnim i besramnim.

- Ne shvaćamo zahtjev olako i spremni smo se boriti za postizanje moralne i stvarne pobjede protiv svih ovih licemjera i neprijatelja - naveli su, prenosi STA. 

Učitaj još novosti