22. 05. 2024 - 17:05
USIK ĆE ZADRŽATI POJAS: Ima li većeg peha od Hrgovića? IBF...
907
Shares
USIK ĆE ZADRŽATI POJAS: Ima li većeg peha od Hrgovića? IBF gazi po svojim pravilima, Hrvat se neće boriti za titulu

USIK ĆE ZADRŽATI POJAS: Ima li većeg peha od Hrgovića? IBF gazi po svojim pravilima, Hrvat se neće boriti za titulu

22. 05. 2024 - 17:05
0
Shares

Iako je već mjesecima unazad najavljivano da će se Filip Hrgović 1. juna boriti za IBF-ov šampionski pojas u teškoj kategoriji protiv Daniela Duboisa, hrvatski bokser je ponovo ostao "praznih šaka".Naime, ukrajinski bokser Oleksandr Usik (37) je u noći sa subote na nedjelju postao neprikosnoveni prvak svijeta u teškoj kategoriji, a planirano je bilo da će tu titulu nositi samo dvije sedmice jer mu je već početkom juna IBF trebao oduzeti pojas.

Pravila IBF-a nalažu da Usik mora braniti njihov pojas protiv obaveznog izazivača Filipa Hrgovića, no s obzirom da je on već dogovorio revanš s Tysonom Furyjem, morao je vratiti IBF pojas.

Za privremenu titulu IBF prvaka su se trebali 1. juna boriti Hrgović (17-0) i Dubois (20-2), no predsjednik IBF-a Daryl Peoples je poručio kako se to neće desiti, odnosno da će IBF prekršiti svoja pravila i neće oduzeti Usiku šampionski pojas.

"Pravila IBF-a kažu da ne možete imati klauzulu koja se kosi s obaveznim izazivačima, ali svaki prvak ima pravo tražiti izuzetak. Ukoliko ga Usik bude tražio, o tome će odlučivati upravni odbor IBF-a, a siguran sam da će mu tada biti odobreno da zadrži pojas. To znači da meč Hrgovića i Duboisa neće biti ni za kakvu titulu", poručio je Peoples.

Hrgović je tako, po ko zna koji put u karijeri, doživio nepravdu, a sada mu preostaje da da pobijedi Duboisa, a onda da čeka revanš između Usika i Furyja kako bi konačno dobio priliku za napad na IBF pojas.

(klix.ba)

Učitaj još novosti