23. 05. 2024 - 11:41
NEVJEROVATAN RASPLET: Ako Atalanta bude gubila u Seriji A,...
907
Shares
NEVJEROVATAN RASPLET: Ako Atalanta bude gubila u Seriji A, Roma ide u Ligu prvaka

NEVJEROVATAN RASPLET: Ako Atalanta bude gubila u Seriji A, Roma ide u Ligu prvaka

23. 05. 2024 - 11:41
0
Shares

Nevjerovatan rasplet pred "podjelu viza“ za učešće u grupnoj fazi Lige šampiona u narednoj sezoni.Atalanta je osvojila Ligu Evrope pobjedom protiv Leverkusena u Dublinu, uz hat-trick Lookmana (3:0). I došlo se do potpuno apsurdne situacije, što se tiče raspodjele viza za učešće u grupnoj fazi Lige šampiona u narednoj sezoni.

Naime, Atalanta je elitu u sezoni 2024/25 obezbijedila još u prethodnoj rundi Serije A, kad je osigurala peto mjesto, pobjedom nad Lecceom u gostima (2:0). Ekipa iz Bergama ima tri boda više i bolji međusobni skor od šestoplasirane Rome, koja treba da odigra još samo jednu utakmicu.

Podsjetimo, prethodno je Italija dobila pravo na dodatnog petog učesnika, uz Njemačku, na osnovu najboljeg koeficijenta u tekućoj sezoni. Samim tim, Atalanta je sigurna, s obzirom na to da će Seriju A završiti kao petoplasirana.

Ostalo je otvoreno pitanje da li će mjesto koje pripada pobjedniku Lige Evrope, a s obzirom da je to Atalanta, biti prebačeno na šestoplasiranu ekipu Serije A ili na tim sa najboljim koeficijentom među ekipama koje bi trebalo da igraju kvalifikacije naredne sezone, a to je trenutno portugalska Benfica.

Dva su scenarija. Prvi, ukoliko Atalanta bude peta u Seriji A, u Ligu šampiona ići će i šestoplasirani italijanski tim, Roma. Drugi, ukoliko Atalanta bude treća ili četvrta u Seriji A, u Ligu šampiona ići će Benfica!

Atalanti je do kraja takmičenja u Seriji A ostalo još dva meča. Najprije, u nedjelju u svečarskoj atmosferi protiv Torina na domaćem terenu, potom zaostali susret 29. kola protiv Fiorentine, takođe u Bergamu.

I situcija je potpuno apsurdna po italijanski fudbal, njima se isplati da Atalanta gubi i da ostane peta, kako bi imali čak šest ekipa u Ligi šampiona u sezoni 2024/25. Ostaje da vidimo hoće li Italijani biti pošteni, ili će “pogurati“ i Romu u elitu. Kad je već UEFA napravila i dozvolila ovakvu zavrzlamu.

Učitaj još novosti