30. 05. 2024 - 21:58
Flavio Briatore najavio dolazak u Alpine, glavni cilj je...
907
Shares
Flavio Briatore najavio dolazak u Alpine, glavni cilj je angažman Adriana Neweyja

Flavio Briatore najavio dolazak u Alpine, glavni cilj je angažman Adriana Neweyja

30. 05. 2024 - 21:58
0
Shares

Još uvijek nije poznato gdje će legendarni inženjer Adrian Newey nastaviti karijeru nakon što napusti Red Bull Racing, ali se sada pojavio jedan iznenađujući kandidat.

Ranije je najavljeno da Newey odlazi iz Red Bulla početkom 2025. godine nakon što je s timom iz Milton Keynesa ostvario brojne titule od svog dolaska 2006. godine. 

Upravo on je dizajnirao bolide koji donijeli sedam vozačkih i šest konstruktorskih titula Red Bull Racingu. Vijest o njegovom odlasku je uzdrmala svijet Formule 1, a sada nekoliko timova pokušava osigurati njegove usluge.

Ferrari se istakao kao najozbiljniji kandidat, dok su interes pokazali još Aston Martin i Williams. No, sada Corriere dello Sera piše da se kandidatima za budući Neweyjev tim pridružio i Alpine. Italijani tvrde da će se nekadašnji direktor Benettona i Renaulta Flavio Briatore vratiti u ekipu kao “specijalni supervizor”.

Briatore je osvajao titule s Michaelom Schumacherom i Fernandom Alonsom, ali nije bio u F1 timu otkako je dobio doživotnu zabranu za ovaj sport 2009. godine zbog umiješanosti u skandal Crashgate iz 2008. godine.

Uspješni biznismen može biti ključ za dolazak velikog “pojačanja” u Alpine, a to je Newey. Italijanske novine pišiu da se razgovara o privremenom dogovoru, a uslov je da tim bude konkurentan za 2026. godinu.

Učitaj još novosti