09. 06. 2024 - 20:43
Legenda Liverpoola ima prijedlog koji bi se i Zmajevima svidio
907
Shares
Legenda Liverpoola ima prijedlog koji bi se i Zmajevima svidio

Legenda Liverpoola ima prijedlog koji bi se i Zmajevima svidio

09. 06. 2024 - 20:43
0
Shares

Legendarni nogometaš Liverpoola Robbie Fowler izašao je u javnost s vrlo zanimljivim prijedlogom, a to je pokretanje takmičenja pod nazivom Svjetsko prvenstvo 2. Riječ je o prijedlogu za formiranje Svjetskog prvenstva na kojem bi igrao drugi rang svjetskih selekcija, odnosno one koje nemaju priliku igrati najelitnije takmičenje u svijetu nogometa.

Nogometni fanovi navikli su na Svjetsko prvenstvo na kojem pobjeđuju Brazil, Argentina, Italija ili Njemačka, a Fowlerov prijedlog omogućio bi da manje reprezentacije i države osjete djelić svjetske slave i bore se za najprestižniji trofej.

"Turnir rezervisan za zemlje čiji je san igrati protiv Engleske, Španije, Brazila, Argentine, Francuske i Njemačke. Formiranje ovog takmičenja dovelo bi do porasta nivoa igre", kaže Fowler za Daily Mirror i dodaje:

"Sjajna nagrada za pobjedničku naciju čak bi mogla biti samo mjesto na elitnom Svjetskom prvenstvu. Možete samo pogledati spisak FIFA-inih članica i odmah prepoznati koje bi zemlje imale koristi od Svjetskog prvenstva 2. Afganistan, Albanija, Američka Samoa, Armenija, Aruba, a to su samo selekcije pod slovom A", rekao je Fowler.

Dodao je i da postoje velike države poput Indonezije, Bangladeša ili Pakisana koje nemaju za koga da navijaju na svjetskim prvenstvima.

Podsjetimo, naredno Svjetsko prvenstvo u Meksiku, SAD-u i Kanadi bit će drugačije zbog toga što će 48 reprezentacija učestvovati i već to će biti šansa za manje selekcije da izbore plasman na Mundijal. Među njima je i Bosna i Hercegovina, koja se može nadati plasmanu na Svjetsko prvenstvo, a ukoliko se usvoji i Fowlerov prijedlog, onda bi definitivno imali i veću šansu da igramo svjetsko takmičenje.

Učitaj još novosti