20. 06. 2024 - 23:20
Dalić: Naučen sam na kritike. Kriv sam za poraze, a medalje su...
907
Shares
Dalić: Naučen sam na kritike. Kriv sam za poraze, a medalje su slučajnost

Dalić: Naučen sam na kritike. Kriv sam za poraze, a medalje su slučajnost

20. 06. 2024 - 23:20
0
Shares

Hrvatska nogometna reprezentacija jučer je u utakmici 2. kola grupe B na Evropskom prvenstvu remizirala 2:2 s reprezentacijom Albanije.

Vatreni i dalje mogu do osmine finala, ali su šanse znatno smanjene i u ponedjeljak će biti neophodna pobjeda protiv Italije. novinarima se dan nakon razočaravajućeg susreta obraća Zlatko Dalić.

Novinarima se dan nakon razočaravajućeg susreta obratio izbornik Zlatko Dalić, piše N1.

Jučer su u drugom poluvremenu novi igrači donijeli novu energiju. Jeste li blizu odluci da ih stavite od prve minute? Drugo pitanje, hrvatska javnost kritizira, pogađa li vas to?

“Moja isprika fotoreporterima prošli put, nisam ništa loše mislio. Dečki, sorry, samo sam htio da bude mirno. Nisam ja ljut.”

Jesu, donijeli su novu energiju. Potrgali smo se da utakmicu okrenemo, to je činjenica i bili smo puno bolji nego u prvom poluvremenu. Imamo do Italije četiri dana, napravit ćemo analizu.

“Naučio sam na kritike. Više na njih nego na pohvale iako je bilo puno više uspjeha u mojih sedam godina. To je realnost, s time sam se spreman nositi i to prihvatiti. Kad gubimo i igramo loše, ja preuzimam odgovornost i kažem “ja sam taj”. I sad je tako. Kritike prihvaćam, nosim se s njima koliko god mogu.”

Isto tako sam svjestan da je moja uloga nikakva kad se osvajaju medalje i da sam ja tu slučajno. Meni dragi Bog daje koliko mogu nositi.

“Igrač kojeg se najviše spominjalo je Marcelo Brozović. Svi vidimo da nije na svojoj razini, je li ranije trebalo reagirati, već nakon Španjolske? Saudijska liga se spominje kao slaba, a Kante je neki dan bio igrač utakmice?”

Brozović je velikan hrvatskog nogometa. Poslije Portugala nismo pričali o tome jer je sjajna bila cijela ekipa. Sad je činjenica da ne funkcioniramo najbolje kao ekipa i onda ni on tu nije najbolji. Nikad nismo gubili ovoliko laganih lopti i onda “Broz, spašavaj”.

“Moja ideja je bila da s njima trojicom u sredini imamo posjed i da preko bokova pokušamo napraviti nešto više. Brozović je možda u malo lošijoj formi, ali utakmica protiv Portugala je bila dobra, a kasnije tako kako je. Ponavljam, nije cijela ekipa dobra, puno je grešaka ispred njega i onda ispadne da nešto on ne pokrije.”

“Saudijska liga je takva kakva je. On je tamo imao dobru sezonu, ima tamo kvalitetnih igrača, ali ta Kanteova utakmica je dokaz da ta liga nije tako bezvezna. Sve ovo je posljedica čitave ekipe.”, ističe Dalić.

Hrvatska je na rubu ispadanja, kako pronaći pravu energiju? Hoće li biti šok terapija i promjena?

“Bili smo na rubu ispadanja i u Kataru i na prošlom Euru, bilo je takvih situacija. Nama utakmica s Italijom sve znači, pobjeda nas vodi dalje. Rekao sam igračima da moramo ostati pozitivni, da moramo ostati vjerni onome što radimo i da moramo popraviti pogreške.”

“U Rusiji smo u grupi primili nijedan gol, u Kataru jedan, a sad već pet. Olako ih primamo, svaki iole opasan napad nam završi u mreži i tu ne funkcioniramo kako treba. Protiv Portugala smo bili dobri, nismo mogli primiti gol protiv njih, odnosno teško, a sad je drukčije. Za nas sad počinje nokaut faza.”

Kad spominjete probleme u obrani, jedna s odte tri ekipe koja nema žuti karton od igrača na terenu. Je li to dio problema, da nedostaje agresivnosti?

“To je sigurno pokazatelj da nismo dovoljno agresivni i da nismo blizu igrača. Puštamo, daleko smo od njih… Jučer primimo gol nakon centaršuta koji moramo blokirati. Nismo dobri u tom dijelu igre, puno puštamo. Fali agresije i to zasad nismo uspjeli postaviti. Svi golovi koje smo primili bili su olako. Zadnji gol protiv Albanije iz polukontre primimo…”

Kako komentirate izjave da se previše očinski ponašate prema nekim igračima i da ih birate po zaslugama, a ne po formi?

“Nisam to čuo, ponašam se isto svih ovih godina, igraju oni koji zaslužuju. Stavljam i gledam sa stožerom, mislim što je najbolje. Neki igrači imaju kredit, ali gledam najbolje za reprezentaciju i sebe. Moja sudbina ovisi o tome što ću raditi. Ako ću gledati očinski prema nekome, onda neće dobro ispasti. Svi koji su tu, zaslužuju biti tu. Kad smo radili popis svi ste se s njim složili u 98% slučaja. To se vjerojatno odnosi na starije igrače koji su od Rusije uz mene, dok sam živ bit ću zahvalan njima, ali će igrati koliko zaslužuju. Ne kažem da uvijek pogodim, ne kažem da sam u pravu, da uvijek sve vidim najbolje, ali to su moje odluke.”

Jučer ste pripremali dvije zamjene pa ste u komunikaciji s Lukom to promijenili. Što se dogodilo?

“Htjeli smo s Pjacom dobiti lijevu stranu i dobiti na prodornosti. Kad smo dali drugi gol, promijenili smo ideju. Znali smo da Perišić ne može do kraja utakmice igrati u tom ritmu i to je bio razlog.”

Kako je Perišić?

“Pokušava, radi sve da se vrati, ali nije lako nakon devet mjeseci. On daje koliko može.”

Reprezentaciji nedostaje okomitosti, Petković se uvlači više unazad, a Budimir je ipak okomitiji. Zašto ste se odlučili za Petkovića, a ne Budimira, koji kao da je izgubio mjesto u ekipi nakon prve utakmice?

“Radili smo analizu Albanije i Petković je u našoj analizi i viđenju igre Albanije bio važan igrač. Cijela koncepcija se bazirala na tome i to je bila ideja.”

Učitaj još novosti