21. 06. 2024 - 08:21
Da li je ovo kraj Ljetnih olimpijskih igara kakve poznajemo?...
907
Shares
Da li je ovo kraj Ljetnih olimpijskih igara kakve poznajemo? “Njihovo održavanje postat će nemoguće”

Da li je ovo kraj Ljetnih olimpijskih igara kakve poznajemo? “Njihovo održavanje postat će nemoguće”

21. 06. 2024 - 08:21
0
Shares

Sportisti i klimatolozi upozorili su da bi ekstremna vrućina mogla učiniti "nemogućim" održavanje Olimpijskih igara ljeti za nekoliko godina.

U saradnji sa naučnicima za toplinu sa Univerziteta u engleskom Portsmouthu, grupa olimpijaca oglasila je uzbunu zbog porasta temperatura i kako bi one mogle dovesti do kolapsa ili, u najgorem slučaju, smrti sportista!Poduzeti mjere
Izvještaj, nazvan "Vatreni prstenovi: Rizici od vrućine na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.", poziva Igre i druga sportska tijela da poduzmu mjere u vezi s klimatskim promjenama.

Jedna od preporuka je izmijeniti raspored takmičenja tako da se održavaju u hladnijim mjesecima ili u hladnije doba dana.

Za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu, koje počinju 26. jula, a završavaju 11. augusta, francuski prognostički centar Meteo France već je predvidio toplije uvjete od normalnih i objavio da postoji 70 posto šansi da će u julu i augustu biti toplije nego inače.

"Bez zajedničkih napora za smanjenje emisija ugljika nema sumnje da su Zemljine temperature na putanji koja će učiniti gotovo nemogućim, ako ne i potpuno nemogućim, održavanje ljetnih olimpijskih igara", rekla je Kaitlyn Trudeau, viša naučna saradnica u Climate Centralu.U izvještaju su klimatski istraživači analizirali razliku u temperaturama od 1924. godine, kada je Pariz posljednji put bio domaćin Olimpijskih igara, do ove godine.

Otkrili su da je sada u prosjeku 3,1 stepeni Celzijusa toplije u sedmicama između jula i augusta.

Veliki rizik
Naučnici su primijetili da postoji veliki rizik od ekstremnih vrućina i dodali da je toplinski val 2003. u Francuskoj ubio više od 14.000 ljudi.

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) rekao je da je ovo tijelo planiralo događaje kako bi se izbjegle vrućine i razvilo paket alata za zaštitu takmičara od ekstremnih temperatura.U saopćenju su dodali da će se temperature na mjestima takmičenja pomno pratiti i da su "pružanje najboljih i najsigurnijih uvjeta sportistima i gledateljima glavni prioriteti za MOK i cijeli olimpijski pokret".

Izvještaj također podsjeća na Olimpijske igre u japanskom Tokiju 2021., koje su nazvane najtoplijim igrama u historiji s temperaturama iznad 34 stepena i vlagom koja se približava 70 posto, kao nevjerovatno izazovnim za sportiste.

Učitaj još novosti