I Srbija na listi zemalja koje prijete stabilnosti EU
Ilustracija

Britanski portal "Ekspres" piše

I Srbija na listi zemalja koje prijete stabilnosti EU

Britanski portal "Ekspres" objavio je listu zemalja koje prijete stabilnosti Evropske unije zbog snage njihovih evroskeptičnih partija, a u tu grupu svrstana je i Srbija.

Ekspres navodi da je EU u krizi pošto su na nedavnim izborima u nekoliko zemalja odlične rezultate ostvarile desne evroskeptične stranke, što bi moglo da rezultira izlaskom još neke države iz Unije, prenosi Beta.

Osim Srbije, među zemljama koje zbog jačanja populističkih snaga ugrožavaju EU nalaze se i Češka, Austrija, Italija, Poljska, Mađarska, Francuska, Holandija, Njemačka, Švedska i Finska, navodi britanski portal.

Češka je u tekstu izdvojena kao najsvježiji primjer takve zemlje, pošto je na parlamentarnim izborima u subotu najviše glasova 29,6 odsto, osvojila Akcija nezadovoljnih gradjana (ANO) koju vodi, kako se navodi, "proruski evroskeptični milijarder" Andrej Babiš. Krajnje desna stranka Sloboda i direktna demokratija biznismena Tomija Okamure, koja se zalaže za izlazak Češke iz EU, na četvrtom je mjestu sa 10,6 odsto glasova i mogla bi da formira novu vladu sa strankom ANO.

Ekspres navodi i primjere Austrije i Njemačke, u kojima su na izborima u poslednjih mjesec dana zapažen rezultat imale nacionalističke stranke. U Njemačkoj je krajnje desna Alternativa za Njemačku osvojila 13 odsto glasova, dok su u Austriji prva dva mjesta zauzele stranke koje su u kampanji naglašavale čvrst stav prema imigraciji i islamu.

U grupu zemalja koje bi mogle da naruše stabilnost EU britanski Ekspres svrstao je i Srbiju, za koju se navodi da "održava jake veze s Moskvom i odbija da uvede sankcije Rusiji posle pripajanja (ukrajinskog poluostrva) Krima 2014. godine".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.