Uhapšen zbog vrijeđanja Boškovića na Facebooku; LGBT Forum Progres: Zakon mora biti isti i za ministre i građane
ilustracija

Uhapšen zbog vrijeđanja Boškovića na Facebooku; LGBT Forum Progres: Zakon mora biti isti i za ministre i građane

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar ukazuju na nejednako postupanje Uprave policije, te potencijalno ograničavanje slobode govora građanina M.R. koji je, kako pojedini mediji navode, danas lišen slobode uslijed uvrjedljive objave upućene na račun ministra Predraga Boškovića, posredstvom društvene mreže „Facebook“.

Prema medijskim navodia, građanin M.R. lišen je slobode jer se sumnjiči da je počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru – vrijeđanje i drsko ponašanje.  

"Imajući u vidu činjenicu da je za ovo prekršajno djelo zaprijećena kazna do 400 eura, odnosno kazna zatvora do 30 dana, te da su kleveta i uvreda uklonjene  iz Krivičnog zakonika Crne Gore, iskazujemo zabrinutost i interesovanje oko načina na koji je Uprava policije procijenila da je izraz „splačina“ razlog za lišavanje slobode ovog pojedinca. S druge strane, počinioci koji na račun LGBTIQ zajednice šire govor mržnje, prijetnje i daleko teže uvrede gotovo nikada nisu procesuirani na ovaj način. ", tvrde iz LGBT Foruma Progres.

Dodatno, kada su u pitanju politički aktivne osobe iz javnog života, primjećuju, kako kažu, promptnu i snažnu reakciju Uprave policije i korišćenje svih raspoloživih sredstava u pronalasku i sankcionisanju počinilaca, a kada je LGBTIQ zajednica u pitanju na odgovor na prijavu Upravi policije se čeka i po nekoliko mjeseci.

"Ovome u prilog ide i činjenica da je tokom proteklih nekoliko mjeseci podneseno nekoliko stotina prijava Upravi policije, a da niti jedno lice, čak i kada je u pitanju poziv na javno spaljivanje LGBTIQ osoba, nije lišeno slobode. Cijenimo da je u ovom konkretnom slučaju gospodin Bošković stavljen u povlašćen položaj u odnosu na druge građane Crne Gore, a posebno imajući u vidu da on kao javna osoba mora biti spreman na kritiku javnosti, čak i kada ta kritika sadrži uvrjedljive konotacije. 

Pozivamo Skupštinu Crne Gore da hitno donese izmjene i dopune zakona kako bi se društvene mreže precizno tretirale kao dio javnog prostora i da napravi jasnu razliku u zakonodavnim okvirima između slobode govora i govora mržnje, odnosno podvuče liniju gdje prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje. Ne smije se ostavljati prostor za individualno tumačene od slučaja do slučaja, jer se u nedostatku ovog razgraničenja opterećuje i usporava rad pravosudnog sistema, a nerijetko dolazi i do zloupotreba."saopštili su.

 LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar apeluju da se jasno utvrdi odgovornost onih u okviru sistema koji na ovakav način lišavaju slobode građane i građanke Crne Gore zbog uživanja slobode govora i kritika na račun javnih funkcionera, te da se ovakvoj praksi stane na kraj.

Zakon i njegovo tumačenje moraju, poručuju, biti jednaki za sve, bez obzira da li je žrtva ministar ili običan građanin.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.