Toplije more na Arktiku donosi snijeg i talase hladnoće Evropi
ilustracija

Toplije more na Arktiku donosi snijeg i talase hladnoće Evropi

Sjeverni ledeni okean koji zbog globalnog zagrijavanja gubi zamrznuti prekrivač, direktno doprinosi jačim sniježnim padavinama u Evropi, kakve su bile 2018. kada se dogodio ledeni talas ​​nazvan "Zvijer sa Istoka", navodi se u danas objavljenoj studiji.

Taj talas koji je paralisao veći dio sjeverne Evrope u februaru i martu 2018. godine, koštao je više od milijardu eura dnevno samo Veliku Britaniju,prenosi Beta.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Nejčer Džiosajens“, te velike sniježne oluje bile su direktna posljedica „abnormalno toplih“ voda u Barencovom moru. To more je nekoliko nedjelja prije tog fenomena ostalo bez ledenog prekrivača na oko 60 odsto svoje površine.

Taj ledeni talas je u Velikoj Britaniji nazvan „Zvijer sa Istoka“, u Švedskoj „Sniježni top“, a u Francuskoj fenomen „Moskva-Pariz“.

Studija zaključuje da će Barencovo more bez leda biti glavni izvor vlage za kontinentalnu Evropu i da će biti uzrok obilnih kiša ili sniježnih padavina, a to će uticati na infrastrukturu i saobraćaj.

„To će značiti poremećaj u snabdevanju hranom, gorivom i uništavanje usjeva“, upozorava se u studiji i dodaje da možda djeluje čudno da zagrijavanje Sjevernog ledenog okeana uzrokuje više snijega u Evropi.

„Međutim, priroda je složena i ono što se dešava na Arktiku, ne ostaje samo na Arktiku“, piše u studiji koju je vodila Hana Bejli sa univerziteta Ulu u Finskoj.

Po proračunu istraživača, iz tog mora je isparilo 140 gigatona vode, od koje je nastalo 88 odsto vlage koja je, kao snijeg, pala u Evropi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.