Švajcarci zakopavaju 2.000 pari gaća u zemlju zbog istraživanja
Foto:Twiter

Švajcarci zakopavaju 2.000 pari gaća u zemlju zbog istraživanja

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici bašti zakopaće 2.000 pari bijelog donjeg rublja u sklopu naučne studije o kvalitetu tla.

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji učestvuju u istraživanju šalje po dva para pamučnih gaća, a njihov je zadatak da ih zakopaju ih u zemlju u svom vrtu ili na poljoprivrednom dobru.

Nakon određenog vremena gaće će se iskopati te će se ispitati u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj su mjeri sitni organizmi razgradili tekstil.

„To će biti pokazatelj kvaliteta tla“, rekao je voditelj projekta Marsel van der Hejden.

Ekolog je za agenciju dpa otkrio i da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, ali ne tako opsežne. Od ranije je poznato da se u sklopu proučavanja kvaliteta tla u zemlju zakopavaju kesice čaja.

Volonteri koji su se javili na Agroskopov poziv, za poređenje će u zemlju zakopati i standardizovane kesice čaja te će uzeti uzorke tla kako bi testirali pouzdanost nove metode u kojoj se koriste pamučne gaće. Projekat se sprovodi pod nazivom „Evidence Underpants“.

Jedan par donjih gaća biće otkopan i fotografisan nakon što pod zemljom bude mjesec dana, a drugi će se par otkopati nakon dva mjeseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana – što se pronađe više rupa na gaćama, znači da je tlo zdravije.

Hejden je rekao da je jedna od svrha studije istaći na koji način tlu prijete erozija, prekomjerna upotreba đubriva i izgradnja.

Agroskopovi stručnjaci kažu da se svake godine u svijetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i po puta veće od Švajcarske. Na takvim je područjima kasnije nemoguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove jer je tlo neplodno.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.