Brazilski P1 soj koronavirusa mutira, može postati opasniji
ilustracija

Pokazalo je brazilsko naučno istraživanje

Brazilski P1 soj koronavirusa mutira, može postati opasniji

Brazilski P1 soj koronavirusa, odgovoran za porast smrtonosti od kovida-19 u toj latinoameričkoj zemlji, mutira na način koji će omogućiti lakše izbjegavanje antitijela, pokazalo je brazilsko naučno istraživanje.

Istraživanje varijante ili soja koji kruži Brazilom, a koje je sproveo institut za javno zdravstvo Fiokruz, pronašlo je mutacije u području šiljka virusa koji se koristi za ulazak i zarazu ljudskih ćelija.

Pa bi mutacije, upozorili su brazilski naučnici, mogle da učine virus otpornijim na vakcine koje ciljaju protein na šiljku, s potencijalno ozbiljnim posledicama na širenje bolesti u najmnogoljudnijoj naciji Latinske Amerike.

„Vjerujemo da je to još jedan mehanizam skrivanja koji virus stvara kako bi izbjegao odgovor antitijela“, rekao je Felipe Naveka, jedan od autora studije iz Fiokruza u amazonskom gradu Manausu, odakle se vjeruje da je varijanta P1 krenula.

Naveka je rekao da se promjene čine sličnima mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti, protiv koje su, kako su neke studije pokazale, neke vakcine znatno smanjene efikasnosti.

„To je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja da ubrzava svoju evoluciju“, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je varijanta P1 čak 2,5 puta zaraznija od izvornog koronavirusa i otpornija na antitijela.

U utorak je Francuska obustavila sve letove za i iz Brazila nastojeći da spriječi širenje te varijante.

Smatra se da je varijanta, koja je brzo postala dominantna u Brazilu, glavni faktor povećane smrtnosti.

Epidemijski talas u Brazilu takođe sve više pogađa mlađe ljude, a bolnički podaci pokazuju da je u martu više od polovine svih pacijenata bilo starosti do 40 godina.

Za Ester Sabino, naučnicu s medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, s obzirom na brz tempo prenosa virusa, mutacije varijante P1 nisu iznenađujuće.

„Ako imate visok nivo prenosa, kao što je trenutno u Brazilu, povećava se rizik od novih mutacija i varijanti“, rekla je.

Do sada su se vakcine, poput onih koje su razvili AstraZeneka i kineski Sinovak, pokazala efikasnim protiv brazilske varijante, ali Sabino je rekla da bi daljnje mutacije to mogle dovesti u opasnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.