Rusi prave jestivu vakcinu protiv koronavirusa
ilustracija

Rusi prave jestivu vakcinu protiv koronavirusa

Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv koronavirusa na svijetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mlječni proizvod "rjaženka", saopštio je direktor IEM-a Aleksandar Dmitrijev.

Ranije je potpredjsednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.

Prema riječima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu prije oko godinu dana, prenosi Sputnjik.

Kada je ruska vlada odobrila razvoj "Centra za personalizovanu medicinu", koji je uključivao IEM i Nacionalni medicinski istraživački centar "Almazov", projekat razvoja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svijetu postao je jedno od područja istraživanja.

"Prema procjeni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona eura i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje", rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

Autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlječnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov kaže da posebnost lijeka nije samo u jednostavnom načinu primjene.

"I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju 'lovci' na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitijela. Istovremeno, primjenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitijela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA)", objasnio je naučnik.

Prema njegovim riječima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mlječni proizvod, pa tako već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

Prema ocjeni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mlječnih proizvoda.

"Nova vakcina najviše podsjeća na 'rjaženku'. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi je sa uživanjem jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još nisu primijećeni neželjeni efekti", kaže Suvorov.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.