Od subote bez maski na otvorenom
Ilustracija

Nove mjere

Od subote bez maski na otvorenom

Obaveza nošenja maske ukida se od subote 22. maja na otvorenom tamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra. Obaveza nošenja maske u zatvorenom ostaje na snazi, kazao je dr Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Mjere će važiti od subote 22. maja do petka 28. maja.

Bajić je naveo da je to jedina novost koja se tiče epidemioloških mjera koje su na snazi u našoj državi.

"U iščekivanju usvajanja izmjena i dopuna Zakona o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti za koje očekujemo da će biti usvojene kažnjavaće se ne nošenje maski ispred institucija gdje postoji veći rizik zaraze usled povećanog okupljanja građana", kazao je Bajić i dodao da su uslovi ulaska građana u našu državu ostali isti.

ukupnaslika

"Samo državljani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova kao i Rusije, Ukrajine i Bjelorusije u Crnu Goru mogu ući bez uslova, dok svi ostali moraju imati negativan PCR test, dokaz da posjeduju antitijela ili dokaz o potpunoj imunizaciji, minimum nedelju dana prije dolaska u našu državu bilo kojom vakcinom protiv kovida", zaključio je Bajić.

Stopa obolijevanja na najmanjem nivou od jula 2020. godine

Dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje kazao je da je obolijevanje na najmanjem nivou od jula 2020. godine.

galic

Igor Galić

"Prosječan broj novoregistrovanih osoba u posljednjoj sedmici bio je 76 i bilježi se konstantan pad od marta", kazao je Galić. 

Galić dodaje da je od prosječnog broja testiranih osoba u posljednjoj nedelji bio 1302, pozitivnih rezultata je bilo 5.83 procenata slučaja.

Direktor IJZ poručio je da Crna Gora ima bolju situaciju sa epidemijom od 17 država Evropske unije. 

“Četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100 000 stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 173,79 i to je najmanja vrijednost ovog indikatora od kako se javnost obavještava (septembar 2020. godine). Zabilježen je pad u indikatorima obolijevanja u svim regionima Crne Gore. I dalje je najpovoljnija epidemiološka situacija u južnom regionu Crne Gore, gdje je zabilježen pad indikatora obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100 000 stanovnika, ispod 100”, navodi Galić.

Južni region zemlje bilježi standardan pad u indikatorima obolijevanja i region je sa najmanje aktivnih slučajeva.

“U odnosu na indikatore obolijevanja u zemljama regiona u aprilu i maju, Crna Gora bilježi bolju epidemiološku situaciju od Hrvatske, trenutno približno Srbiji. U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam Crna Gora tokom aprila i maja mjeseca ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Hrvatske, Grčke i Turske, a približno Italije i Španije”, kazao je Galić.

"Masovna vakcinacija u Crnoj Gori započela je 04. maja i do 19. maja je dato 151.522 doza vakcina. Prvom dozom imunizovano je 116.481 građanin, dok je cjelosti vakcinisano 35.041 osoba", naglasio je Galić i poručio da vakcinacija ide izuzetnim tempom.

Zauzeto manje od 25 odsto kapaciteta u KCCG

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore dr Đorđe Krnjević kazao je da je posljednje tri nedelje primjećen značajno manji broj hospitalizacija sa najtežom slikom.

"Trenutno što se tiče Crne Gore ima preko 410 slobodnih mjesta za kovid pacijente", kazao je Krnjević i dodao da je u KCCG 39 pacijenata, od kojih je 15 životno ugroženo.

"Na Internoj klinici je 19 pacijenata od kojih je 10 životno ugroženo, dok je na Infektivnoj klinici 15 pacijenata, tri životno ugrožena", kazao je Krnjević i dodao da su na odeljenju Ortopedije hospitalizovana dva pacijenta, na Klinici za bolesti srca je jedan pacijent, dok je su na odeljenju Intezivne njege dva pacijenta, oba na respiratoru i životno ugrožena.

"Nažalost i dalje postoje pacijenti sa teškim oblikom kovidom, ali i pacijente teškim slikama post-kovida što dodatno upozorava na poštovanje mjera", poručio je Krnjević.

Pitanja novinara

Bajić je odgovarajući na pitanje o kaznama uslijed nepoštovanja mjera naveo da je kazna za nenošenje maski najniža moguća, odnosno da je Zakon to predvidio na 30 eura.

bajic

Borko Bajić

"Što se tiče okupljanja na otvorenom, mjere pokazuju da su i dalje na snazi okupljanja najviše do 20 ljudi", poručio je Bajić, odgovarajući na pitanje o velikom skupu najavljenom za 21. maj Dan nezavisnosti.

Bajić je dodao da što se tiče ugovora o nabavci vakcina, da su podaci povjerljivog tipa i da niko nema pravo da takve podatke trenutno iznese u javnost.

Među preminulim i zaraženi prije dva mjeseca

On je naveo da nažalost, broj smrtnih slučajeva ne prati tendenciju pada hospitalizovanih i zaraženih.

"Naime, dosta smrtnih slučajeva koji se privaljuju ovih dana su pacijenti koji su hospitalizovani prije mjesec i po ili čak dva mjeseca, ranije kada smo imali lošiju epidemiološku sitaciju. Većina njih nijesu novozaraženi pacijenti", kazao je Krnjević.

Kako pojašnjava tek ako se tendencija smanjena hospitalizovanih nastavi imaćemo, kako kaže, i pad u broju preminulih.

"Tek ćemo za nekih 15 do mjesec dana imati i taj benefit u broju smrtnih slučajeva", poručio je Krnjević. 

Krnjević je pojasnio da što se tiče Crne Gore, država je transparentno objavljivala sve podatke. 

"Svaki pacijent koji je preminuo, a u tom trenutku bio pozitivan na koronavirus zabilježen je kao smrt nastala uslijed kovida. Kao direktor klinike koja je hospitalizovana najteže slučajeve iz Crne Gore mogu reći da je veliki broj preminulih pacijenata koji su navedeni kao smrt uslijed kovida, preminuo uslijed komplikacije svojih osnovnih patoloških stanja, kojima virus nije izazvao tolike komplikacije", pojasnio je Krnjević.

Prosječan broj hospitalizacije dvije do tri nedelje

Krnjević je pojasnio da je broj hospitalizovanih u Kliničkom centru od dvije do tri nedelje, međutim da praksa bilježi slučajeve u dužini od dva do tri mjeseca. Poručio je da najteži slučajevi pamte i pet mjeseci.

Oprezni povodom puštanja publike na utakmicama

“To je veliki epidemiološki rizik. Sve dok traje masovna vakcinacija, obzirom da efekat vakcinacije vidimo 2-4 nedjelje nakon vakcinacije, sve tada možemo govoriti o situaciji koja može vrlo brzo iz povoljne epidemiološke situacije preći u otežavajuću. Iz tih razloga smo oprezni”, naveo je Galić.

Bajić je poručio da oni ipak razmatraju puštanje određenog dijela publike na terene širom Crne Gore, a da bi prednost imala grupa totalno vakcinisanih osoba.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.