Greška u mijenjanju brzine koja može dovesti do skupog kvara na kolima
Ilustracija

Greška u mijenjanju brzine koja može dovesti do skupog kvara na kolima

Ukoliko vozite automobil s ručnim menjačem, uvek postoji opasnost od kobne greške - da iz, na primer, pete brzine prebacite u drugu. U tom slučaju obrtajii motora naglo će porasti i, ako na vrijeme ne reagujete, može se dogoditi izuzetno skup kvar.

“Visok broj obrtaja motora izvan maksimalno predviđenog broja može da rezultira mehaničkim oštećenjem na motoru, prvenstveno na razvodnom mehanizmu za otvaranje i zatvaranje ventila“, piše HAK revija.

Stariji motori, koji imaju veću propusnost kompresije zbog istrošenosti klipnih prstenova, skloni su kod povišenih obrtaja motora da sami podignu ulje preko otvora motora i izbace ga u usisnu granu, što rezultira nekontrolisanim samopaljenjem ulja i vozač više nije u mogućnosti da reguliše broj obrtaja.

Kod pojedinih proizvođača postoji sigurnosna blokada, odnosno oni mogu elektronički da isključe ubrizgavanje kako bi spriječili dalje podizanje obrtaja motora izvan dozvoljenog broja, piše HAK revija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.