Koje zemlje su uvele obaveznu vakcinaciju za određene grupe
Foto: Ilustracija

Koje zemlje su uvele obaveznu vakcinaciju za određene grupe

Ponovni rast zaraze korona virusom zbog visoko zarazne varijante delta soja, ali i pad interesa za vakcinaciju natjerali su vlade nekih zemalja da imunizaciju proglase obaveznom za zdravstvene radnike i druge izloženije grupe, prenose mediji.

Agencija Rojters navodi da je sve više zemalja odlučilo ulazak u restorane ili neka druga frekventna javna mjesta usloviti potvrdom o vakcinaciji ili negativnim testom.

Australija

Krajem juna obavezu vakcinacije australijske vlasti proglasile su za visoko rizične zdravstvene radnike koji se brinu za starije osobe te zaposlene u hotelima gdje se sprovodi karantin. Takođe, australijski paraolimpijci, koji će ići na takmičenje u Tokio, moraće se vakcinisati.

Velika Britanija

Velika Britanija od novembra uvodi obveznu vakcinaciju za radnike domova za starije. Nadalje, noćni klubovi u Engleskoj i slična mjesta, u kojima se okuplja mnogo ljudi, traže da vlasnici pruže dokaze o potpunom vakcinisanju od kraja septembra.

Francuska

Francuska uvodi obavezu vakcinacije za sve zdravstvene radnike. Svi koji žele ući u kinodvoranu i voziti se vozom moraju pokazati covid-potvrdu ili negativan test, prema novim propisima koje je predsjednik Emmanuel Makron donio 12. jula. Planiranu novčanu kaznu od 45.000 evra za poslodavce koji ne provjeravaju imaju li klijenti kovid-potvrdu vlada će ipak smanjiti pa će prva izrečena kazna iznositi 1.500 evra te će rasti za svako ponavljanje djela.

Grčka

Grčka je uvela obavezu vakcinacije za radnike domova za starije i nemoćne od 12. jula, a za zdravstvene radnike od septembra. U sklopu novih mjera samo vakcinisani gosti mogu u barove, kina, pozorišta i slična mjesta.

Indonezija

Indonezija je obavezu vakcinacije uvela u februaru, a u glavnome gradu Jakarti prijeti se globama do 5 miliona rupija (357 američkih dolara) ako odbiju vakcinu.

Italija

Izvršnom uredbom koju je talijanska vlada donijela u martu svi zdravstveni radnici, uključujući farmaceute, moraju se vakcinisati. Oni koji odbiju mogu biti suspendovani bez plate do kraja godine.

Kanada

Kanada razmatra uvođenje obaveze vakcinacije za pojedine radnike u saveznoj vladi.

Kazahstan

Kazahstan će uvesti obavezu vakcinisanja protiv korona virusa ili sedmično testiranje za ljude koji rade u grupama većima od 20, najavilo je ministarstvo zdravstva 23. jula.

Mađarska

Mađarska vlada uvodi obavezu vakcinisanja za zdravstvene radnike, najavio je premijer Viktor Orban 23. jula.

Malta

Malta je od 14. jula zabranila ulazak u zemlju strancima ako nisu potpuno vakcinisani.

Poljska

Poljska bi mogla u avgustu uvesti obaveznu vakcinaciju za visokorizične osobe.

Rusija

Gradske vlasti ruske prestonice predstavile su plan po kojem će 60 odsto svih radnika u uslužnim djelatnostima morati biti vakcinisano do 15. kolovoza, navodi Moscow Times. Stanovnici Moskve više ne moraju predočiti QR kod kao potvrdu da uđu u kafiće, restorane i barove od 19. jula.

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija uvela je u maju obaveznu vakcinaciju za sve radnike javnog i privatnog sektora, no bez datuma kada ta mjera stupa na snagu. Potvrda o vakcinaciji biće obavezna od 1. avgusta za ulazak u bilo koju ustanovu vlade ili obrazovnu ustanovu te u sredstva javnog prevoza. Saudijci će morati pokazati i potvrdu o vakcinaciji ako žele uopće izaći iz zemlje od 9. avgusta, navodi agencija SPA.

SAD

Očekuje se da će američki predsjednik Džo Bajden u četvrtak, objaviti da svi civilni radnici saveznih službi moraju biti kakcinisai ili se moraju redovno testirati.

Država New York uvodi obavezu vakcinisanjaa za državne radnike ili sedmična testiranja, a mjera stupa na snagu 6. septembra, najavio je guverner Andrew Cuomo.

Guverner države Kalifornije Gavin Newsom objavio je da će svi državni radnici morati biti vakcinisani, počevši od 2. avgusta, ili će se morati testirati barem jednom sedmično.

Turkmenistan

Ministarstvo zdravstva najavilo je 7. jula da će vakcinacija biti obavezna za sve stanovnike starije od 18 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.