Demonstranti u Sudanu traže od vojske da preuzme vlast
Foto: Reuters

Demonstranti u Sudanu traže od vojske da preuzme vlast

Hiljade demonstranata okupilo se ispred predsjedničke palate u Kartumu zahtijevajući da vojska preuzme vlast, jer se Sudan bori sa najvećom političkom krizom u dvije godine tranzicije.

Kako prenosi Rojters, vojne i civilne grupe dijele vlast u ovoj istočnoafričkoj državi nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bašira 2019. godine.

Posle neuspjelog državnog udara u septembru, koji je pripisan snagama lojalnim Baširu, vojni lideri zatražili su reformu Koalicije za slobodu i promjene (FCC) i promjenu kabineta, ali su ih građanski lideri optužili da im je cilj preuzimanje vlasti.

Frakcija FFC povezana sa vojskom, uključujući naoružane grupe koje su se pobunile protiv Bašira, pozvala je na današnji protest i održala kratak skup u obližnjoj konferencijskoj sali.

Demonstranti su uzvikivali "Dolje vlada gladi“ i pozvali generala Abdela Fataha Al-Burhana, šefa oružanih snaga i zajedničkog vojno-civilnog Saveta suvjerenosti Sudana, na započinjanje državnog udara i svrgavanje vlade.

Proteste je, za razliku od ranije, obezbjeđivalo malo policajaca i demonstranti su uspjeli da sitgnu do kapije predsjedničke palate.

Demonstranti koji su u centar Kartuma stigli desetinama autobusa sukobili su se sa demonstrantima koji se zalažu za građansku vlast.

Analitičari objašnjavaju da su u središtu krize sporovi oko pravosuđa, vojnog restrukturiranja i demontaže finansijskog aparata režima Bašira.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.