Doc. mr Dušan Kasalica dobitinik univerzitetskog priznanja za ostvarene rezultate u oblasti umjetničkog rada
Foto: UCG

FDU - Cetinje

Doc. mr Dušan Kasalica dobitinik univerzitetskog priznanja za ostvarene rezultate u oblasti umjetničkog rada

Na predlog Fakulteta dramskih umjetnosti UCG, doc. mr Dušan Kasalica dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na FDU Cetinje.

„Nagrada dolazi u godini u kojoj sam završio debitantski film, što je u karijeri svakog reditelja bitan trenutak. Film „Elegija lovora“ predstavlja sublimaciju ideja koje sam istraživao u svojim kratkim filmovima uz specifičan narartivni okvir koji je dao mogućnost za autorsku slobodu i na polju estetike ali i strukture samog filma. Nagrada je značajna jer dolazi na predlog kolega sa FDU i ovom prilikom im se zahvaljujem što su prepoznali i nagradili moj rad“, kazao je Dušan Kasalica.

Tokom 2022. će intenzivno razvijati svoj naredni dugometražni film, ali i baviti se produkcijom dugometražnog igranog filma Otapanje vladara, reditelja Ivana Salatića, najavio je Kasalica.

Sa kratkim filmovima „Biserna obala“ i „Soa“ učestvovao je na brojnim festivalima širom svijeta. Na Sarajevo film festivalu “Biserna obala” (2015) nagrađena je Srcem Sarajeva, dok je „Soa“, dvije godine kasnije, nagrađena Specijalnim priznanjem žirija. Učesnik je Berlinale Talents-a i Locarno Filmmakers Academy. Producent je filma „Ti imaš noć“, Ivana Salatića premijerno prikazanog u Veneciji 2018. Dušanov prvi dugometražni igrani film "Elegija lovora" svetsku premijeru je imao na Sarajevskom festivalu 2021. Član je Evropske filmske akademije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.