Stručnjaci: Pauzu na poslu bolje iskoristiti za spavanje, povećava produktivnost
Ilustracija

Stručnjaci: Pauzu na poslu bolje iskoristiti za spavanje, povećava produktivnost

Kako se Svjetski dan spavanja obilježava 19. marta, stručnjaci i preduzetnici naglašavaju važnost spavanja, kako bi se obezbijedilo bolje radno okruženje.

Bilal Salih, poslovni konsultant sa sjedištem u Istanbulu, rekao je da kratko drijemanje tokom posla ima mnoge prednosti, poput povećanja produktivnosti i kreativnosti zaposlenih.

„Drijemanje na poslu je od vitalnog značaja za smanjenje stresa i pomaganje zaposlenima da prihvate bolje navike spavanja uopšteno“, rekao je Salih,prenosi Anadolija.

Smatra da spavanje može pomoći u smanjenju hormona stresa, što će imati i kratkoročne i dugoročne koristi za zaposlene i poslodavce.

Salih tvrdi da spavanje takođe povećava kreativnost među zaposlenima.

"Nakon kratkog drijemanja, uobičajeno je da se osjećate osvježeno i energično, što omogućava radnicima da generišu kreativne ideje za rešavanje svakodnevnih radnih problema", rekao je Salih.

Dok se u radnoj kulturi dremanje smatra lijenjošću, Salih je rekao da se ta kultura sada mijenja.

"Mnoge kompanije počele su da određuju vrijeme i mjesta za zaposlene da naprave pauzu tokom rada, što uključuje obezbjeđivanje kreveta ili sofe na kojima radnici mogu da legnu ili odspavaju", objasnio je Salih.

Smatra da spavanje treba smatrati samo još jednom vrstom pauze tokom radnog vremena.

"Odmor je relativna stvar. Drijemanje je slično ispijanju šoljice kafe, gledanju kratkog klipa, razgovoru sa kolegom ili bilo kojoj drugoj aktivnosti pauze", rekao je Salih.

Mohamed Alsajid (24), preduzetnik iz Istanbula, rekao je da se politika spavanja razlikuje od kompanije do kompanije.

"Lično, drijemanje je važno za one koji imaju dugo radno vrijeme, ali nije neophodno za radnike na pola radnog vremena", rekao je Alsajid.

Smatra da je takav odmor od vitalnog značaja, jer vraća ravnotežu na posao, povećava produktivnost i ublažava stres.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.