Otkriven uzrok sukoba između Vagnera i ministarstva odbrane Rusije
Jevgenij Prigožin , Foto: AP

Otkriven uzrok sukoba između Vagnera i ministarstva odbrane Rusije

Nakon što je Jevgenij Prigožin odbio da potpiše ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, obaviješten je da grupa "Vagner" neće učestvovati u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, saopštio je Andrej Kartapolov, šef komiteta Državne dume za odbranu.

“Nekoliko dana prije pokušaja pobune, Ministarstvo odbrane je saopštilo da sve oružane formacije moraju da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane. I svi, osim Vagnera, počeli su da ispunjavaju ovu odluku. Osim ovog gospodina. On je to odbio“, dodao je on, prenosi Sputnjik.

Tada je obaviješten da u tom slučaju Vagner neće biti uključen u specijalnu vojnu operaciju. A to znači da više neće biti novca, finansijskih i materijalnih sredstava.

“I šta se desilo: neće se više izdvajati novac – pod jedan; pretjerane i glupe ambicije – pod dva; prevelikog uzbuđenja – pod tri. I sve se zajedno izrodilo u izdaju i prevaru svojih saboraca“, zaključio je on.

U noći na 24. jun, snage grupe “Vagner“ zauzele su štab Južnog vojnog okruga ruske vojske u Rostovu na Donu nakon izjava osnivača grupe Jevgenija Prigožina da su Oružane snage Rusije navodno izvele raketne napade na kampove “Vagnera“, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruski FSB.

Oružana pobuna zaustavljena je zahvaljujući teškim pregovorima koje je, u dogovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, cijelu subotu vodio bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko. Na kraju je Prigožin pristao da ode u Bjelorusiju, nekim od boraca koji nisu učestvovali u pobuni ponuđeno je da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, a ostale “Vagnerovce“ niko neće krivično goniti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.