U Poljskoj propao referendum o ogradi na granici sa Bjelorusijom i Rusijom
Ilustracija

U Poljskoj propao referendum o ogradi na granici sa Bjelorusijom i Rusijom

Referendum na kome su se juče uz redovne parlamentarne izbore Poljaci izjašnjavali o muslimanskim izbjeglicama i ogradi na granici sa Bjelorusijom i Rusijom propao je jer je na njega prema prognozi na osnovu anketa na biralištima agencije Ipsos izašlo svega 40 odsto od oko 29 miliona registrovanih birača.

Referendum je uprkos protivljenju i bojkotu opozicije nametnula poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda kao još jedan važan elemenat predizborne kampanje jer su Poljaci odgovarali na četiri pitanja koja su inače bila okosnica predizborne kampanje vladajuće stranke.

Uz pitanja je Pravo i Pravda snimilo video klipove u kojima naglašava da to čemu će Poljaci reći ne namjerava upravo da učini opozicija ako pobijedi na izborima a opozicija na vlasti bi bila samo marioneta Berlina i Brisela.

Poljaci su odgovarali na pitanje da li su za rasprodaju državnih preduzeća i imovine inostranim subjektima što bi značilo da bi Poljaci izgubili kontrolu nad strateškim sektorima privrede i da li su za povećanje starosne granice za penziju do 67 godina.

Zatim kao glavna pitanja da li podržavaju da se likvidira ograda na granici koja spriječava prelazak migranata preko Rusije i Belorusije i da li podržavaju da Poljsku preplave hiljade nelegalnih migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike što navodno planira evropska birokratija sa svojim planom prinudnih relokacija izbeglica.

Poljacima je takodje na izborima otežano da izbjegnu referendum, pošto su morali izričito na biralištu da naglase da ne žele da uzmu referendumski listić a komisije su to morale da evidentiraju u birački spisak.

Ipak, dok je izlaznost na izborima za 460 poslanika Sejma poljskog parlamenta i 100 senatora gornjeg doma dostigla danas istorijski rekord od 72 odsto, birači su referendum masovno ignorisali i izlaznost nije dostigla neophodnih 50 odsto da referendum budu važeći.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.