Evo gdje je najkraći, a gdje najduži životni vijek

Evo gdje je najkraći, a gdje najduži životni vijek

Očekivani životni vijek značajno varira od regije do regije, kao i od države do države a zavisi od više faktora. U 2023. godini kretao se od 53 do 87 godina.

Države čiji stanovnici žive najkraće uglavnom se nalaze na afričkom kontinentu.

Najduže se živi u Monaku, Hong Kongu, Makau i Japanu.

Za petama su im Lihtenštajn, Švajcarska, Singapur, Italija, Vatikan i Južna Koreja.

Najkraće se živi u Čadu, Nigeriji i Lesotu. Na listi deset država s najkraćim prosječnim životnim vijekom u 2023. godini još su i Srednjoafrička Republika, Južni Sudan, Somalija, Esvatini, Namibija, Gvineja i Mali.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.