Marković povodom urgencije Ustavnom sudu u slučaju proglašenja crkvene slave za Dan Opštine Nikšić
Jelena Marković

Stav potpredsjednice Liberalne partije

Marković povodom urgencije Ustavnom sudu u slučaju proglašenja crkvene slave za Dan Opštine Nikšić

Potpredsjednica Liberalne partije i odbornica u SO Nikšić Jelena Marković danas je Ustavnom sudu predala urgenciju za hitno rješavanje inicijative podnijete 9. maja prošle godine. Naime inicijativa se odnosi na ocjenu ustavnosti članova statuta SO Nikšić, kojima se utvrđuje slava grada vjerski praznici 12 maj – Dan sv. Vasilija Ostroškog i krsna slava 19 avgust - Dan preobraženja Gospodnjeg. Ustavni sud do danas nije reagovao povodom ovakve inicijative liberala.

Stav Markovićeve prenosimo integralno:

"Vjerske zajednice su odvojene od države i ne smiju se miješati u rad državnih organe, a zloupotreba je službenog položaja kada neko namjerno uvodi Crkvu Srbije u institucije sistema. Time direktno urušava ustavnu odredbu sekularnosti države. Još ako bi počeli da osvještavaju kancelarije institucija kao što je već i rađeno u nekim crnogorskim opštinama, ostalo je da daju danu opština naziv vjerski, čime lokalna uprava prelazi granice svojih ovlašćenja jer ovakvim Statutom drugačije uređuje Ustavom utvrđeni sekularni karakter institucija. To što neki pojedinci ne poštuju zakone i Ustav Crne Gore i zloupotrebljavaju službeni položaj je pitanje i za VDT, jer se na ovaj način,. prekrajanjem Ustava sa lokalnog nivoa ruši ustavni poredak.

U pravnoj državi, prvi koji je trebao, još prije prije zvaničnog usvajanja Statuta, da reaguje na ovo je Ombudsman koji je iako sam ga pozvala na hitnu reakciju, u svom stilu otćutao kao i sve važno što je bilo goruće za Crnu Goru, a ticalo se vlasti koju on nikako da iskritikuje, upozori! Takođe drugi koji je trebao da se oglasi povodom usvajanja izmjena Statuta SO Nikšić je i VDT kojeg i sada pozivam da reaguje, jer ovim se ruši Ustav sekularne države Crne Gore!

Sada je na potezu Ustavni sud i ovim putem ih pozivam da se nikako ne ogluše o odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje glase:

"Sloboda mišljenja, savjesti i veroispovijesti, zaštićena je članom 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima i predstavlja jedan od temeljnih stubova ,,demokratskog drustva" u smislu Konvencije.

Ta sloboda podrazumijeva, konkretno i slobodu pristupanja ili nepristupanja nekoj religiji i slobodu njenog praktikovanja ili neoraktikovanja.

To govori da negativni aspekt slobode ispoljavanja vjere znači takođe da pojedinac ne može da bude primoravan da objelodani svoju vjersku pripadnost, takođe ne smije biti primoran da usvoji neki način ponašanja iz kog bi se moglo zaključiti da on ima ili nema takva uvjerenja.

Podsjećam da je o ovoj istoj stvari, odlučivao Ustavni sud kada je oborio statutom proglašenu slavu grada Herceg Novog.

Zato smatram da je Ustavni sud već davno trebao da donese Odluku jer u ovom predmetu sve je jasno."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.