ASK: Organi vlasti u Budvi na sedmodnevnom nivou da dostavljaju podatke tokom izborne kampanje
Foto: Agencija za sprječavanje korupcije

ASK: Organi vlasti u Budvi na sedmodnevnom nivou da dostavljaju podatke tokom izborne kampanje

Iz Agencije za sprječavanje korupcije napominju da od dana raspisivanja izbora u Budvi, 26. marta, teku i rokovi za organe vlasti, da objavljuju i dostavljaju Agenciji izvještaje sa računa koje imaju u svom posjedu, izvode iz državnog trezora i analitičke kartice o potrošnji budžetske rezerve, podatke o raspodjeli socijalnih davanja, odluke o zapošljavanju i druge dokumente, u cilju transparentnosti upotrebe javnih resursa u toku izborne kampanje.

Kako navode, obaveza objavljivanja relevantnih podataka je propisana na sedmodnevnom nivou (dan za objavu je ponedjeljak, počev od 1. aprila).

Obveznici su dužni da se pridržavaju zabrana i ograničenja propisanih Zakonom, a koje se, između ostalog, odnose na ograničenje zapošljavanja, ograničenja mjesečne potrošnje, zabrana korišćenja javnih prostorija pod uslovima koji nijesu jednaki za sve političke subjekte, i dr.

"Zakon propisuje obaveze i zabrane za političke subjekte kojima bude potvrđena izborna lista ili koji budu započeli izbornu kampanju prije potvrđivanja izborne liste, koje se odnose na otvaranje žiro računa, određivanje odgovornog lica, poštovanje propisanih izvještajnih rokova i ograničenja kod prikupljanja i trošenja sredstava. Subjekti koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje dužni su da Agenciji dostave cjenovnik usluga medijskog oglašavanja u izbornoj kampanji u roku od deset dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do petka, 5. aprila. Subjektima koji ne dostave cjenovnik izbornog oglašavanja u skladu sa propisanim rokom zabranjeno je pružanje usluga medijskog oglašavanja. Pored toga, subjekti koji pružaju usluge medijskog oglašavanja dužni su da dostave Agenciji i ugovore koje su zaključili sa političkim subjektima u vezi sa izbornom kampanjom u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora. Obaveza dostavljanja cjenovnika se odnosi na sve medijske subjekte na teritoriji Crne Gore koji pružaju usluge medijskog oglašavanja političkih subjekata, odnosno emitere pružaoce AVM usluge koji su registrovani za radio i televizijsku djelatnost, i internetske publikacije kao medije čiji se sadržaj širi putem interneta (portali), bez obzira na to u kojoj opštini se izbori održavaju", navode u saopštenju ASK-a.

Agencija će, dodaju, pažljivo pratiti izvršenje navedenih obaveza, kontinuirano davati obveznicima smjernice i mišljenja u vezi sa primjenom zakona, a u slučaju kršenja pokretati propisane postupke. Takođe, izvršiće suštinsku kontrolu aktivnosti, prikupljenih i utrošenih sredstava političkih subjekata u kampanji, obezbijediti transparentnost upotrebe javnih resursa i postupati po svim prigovorima o sumnji u kršenje Zakona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.