Martinović: Riječ Lazovića vrijedi više nego bilo koje jemstvo, dokaz ili pismo

Martinović: Riječ Lazovića vrijedi više nego bilo koje jemstvo, dokaz ili pismo

Odbrana bivšeg visokog policijskog funkcionera uložila žalbu na pritvorski osnov – opasnost od bjekstva, SDT ignorisao pismo bivšeg policijskog funkcionera da je uvijek spreman da se javi na poziv tužilaštva

Martinović naglašava da je, nekoliko dana prije nego što je uputio pismo Novoviću, Lazović dobio „dobronamjernu“ poruku od izvjesnog novinara koji tvrdi da ima pouzdan izvor informacija u SDT i da mu ovo Tužilaštvo sprema ,,spektakulamo lišenje slobode, čime bi ispunilo očekivanja političara na vlasti i opravdalo dosadašnju medijsku kampanju“

Odbrana bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića uložila je žalbu na jedan od dva osnova za određivanje pritvora – opasnost od bjekstva – saopštio je Pobjedi Zoran Piperović, branilac Lazovića.

- Izjavićemo žalbu večeras zbog tačke - opasnost od bjekstva, jer smo sudiji uručili pismo Zorana Lazovića od 12. marta u kome navodi da ima informaciju da će da bude uhapšen i da je na raspolaganju Tužilaštvu - kazao je Piperović Pobjedi.

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović poslao je pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću mjesec prije nego što je uhapšen u kojem je naveo da je upućen da mu se sprema „spektakularno lišenje slobode“ i da on neće bježati.

Pismo koje je Zoran Lazović poslao tužiocu Novoviću

laz1
KAMPANJA I UPOZORENJE

Pismo u koje je Pobjeda imala uvid potpisao je advokat Nikola Martinović u ime Lazovića, a kako tvrdi, Lazović se pismom obratio i Vrhovnom državnom tužilaštvu.

- Negativna kampanja političara i medija koja se protiv njega vodi duži niz godina, doživjela je kulminaciju u zadnje dvije godine. Određeni mediji kampanju su toliko zahuktali da pres kliping pokazuje kako je u zadnje dvije godine, svakodnevno u prosjeku, objavljivano po pet negativnih tekstova, u kojima se Lazović povezuje sa kriminalnim aktivnostima, a Tužilaštvo poziva na njegovo hapšenje - piše u pismu dostavljenom Novoviću.

Martinović naglašava da je, nekoliko dana prije nego što je uputio pismo Novoviću, Lazović dobio „dobronamjernu“ poruku od izvjesnog novinara koji tvrdi da ima pouzdan izvor informacija u SDT i da mu ovo Tužilaštvo sprema ,,spektakulamo lišenje slobode, čime bi ispunilo očekivanja političara na vlasti i opravdalo dosadašnju medijsku kampanju“.

nikolamartinovicadvokat

Nikola Martinović

- I bez namjere da na bilo koji način utiče na rad Tužilaštva, osim da postupa u skladu sa zakonom i nepristrasno, Zoran Lazović Vas obavještava, da je na svaki poziv Tužilaštva spreman doći u Tužilaštvo i da, kao i do sada, ne želi izbjegavati ili ometati bilo kakav zakonit rad Tužilaštva - piše u pismu dostavljenom Novoviću.

Martinović je kazao da nema ni jednog osnova za krivični postupak protiv Katnića i Lazovića, kao ni sumnje da su izvršili krivično djelo.

- Svi zaboravljaju da je o krivičnoj prijavi i njihovoj odgovornosti odluku donijelo i Specijalno državno tužilaštvo i Vrhovno državno tužilaštvo i da su specijalni tužilac i kasnije po žalbi Vrhovno državno tužilaštvo, kao najveći organ tužilačke organizacije, ustanovio da treba odbaciti tu krivičnu prijavu, kazao je Martinović Pobjedi.

PITANJE PRITVORA

On dodaje da je sadašnji pokušaj očigledno unutrašnja borba u tužilaštvu i pokupšaj osvete Katniću i Lazoviću, osobama koje su u prethodnom periodu bile eksponenti borbe protiv organizovanog kriminala.

- Po pitanju pritvora, niko ne može vjerovati da bi Lazović ili Katnić pobjegli i za to nema nijedne indicije. Naprotiv, to dokazuje i pismo koje sam u ime Lazovića prije više od mjesec napisao i uputio glavnom specijalnom tužiocu, a znam da je pismo napisao i vrhovnom državnom tužiocu - kazao je Martinović.

On tvrdi da ne postoji bilo kakva okolnost koja ukazuje na njihovo bjekstvo.

Osvrnuvši se na drugi pritvorski osnov - uticaj na svjedoke, Martinović je kazao da svi koji su predloženi, saslušani su najmanje po tri puta.

BESMISLENA SASLUŠANJA 

- Inače, saslušanje svjedoka u onome što je optužba SDT je besmisleno, jer svi podaci koji su bitni za odlučivanje postoje u spisu, zato što se u policijskom i tužilačkom spisu nalaze pisana akta pa nije bilo potrebe da se nešto usmeno dogovara - kazao je Martinović.

On je dodao da se ne radi o „teškoj kazni“ i da bi predmet ocjene tužioca moralo da bude to što riječ Zorana Lazovića vrijedi više nego bilo koje jemstvo.

Katnić i Lazović uhapšeni su u nedjelju ujutro po nalogu specijalnog državnog tužioca Miloša Šoškića koji je donio naredbu o sprovođenju istrage zbog stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe položaja. U prijavi je navedeno da je Lazović 2020. godine oformio kriminalnu organizaciju, a za članove izabrao sina Petra kako bi ga „povezao“ sa Radojem Zvicerom, kao i tužice Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića, koji je uhapšen 9. decembra 2022. godine zbog istih krivičnih djela.

Lazović se tereti da je srpske državljane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića „skinuo“ sa liste osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Takođe, na teret mu se stavlja da je 3. decembra 2020. godine naložio Katniću da se, na zahtjev Zvicera, ne pokreće krivični postupak protiv pripadnika kavačke kriminalne organizacije Duška Roganovića, što je tražio Petar Lazović koji je bio infiltriran u kriminalnu organizaciju.

Tužilac Šoškić je Katniću stavio na teret i da je – nakon što su elektronski mediji u Crnoj Gori objavili informaciju da je Specijalno državno tužilaštvo arhiviralo predmet - obmanjivao javnost da je okrivljeni Petar Lazović bio na zadatku i da je kolateralna šteta u pokušaju da se naruši nezavisnost Crne Gore.

Tvrdi se da je Katnić kontrolisao odluku specijalnog tužioca Čađenovića i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića.

Podsjećamo, sudija za istragu Goran Šćepanović odredio je pritvor do 30 dana Lazoviću i Katniću zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.