Plove u plusu dok im država plaća kredite
BROD 21. MAJ/ - FOTO:ARHIVA

Plove u plusu dok im država plaća kredite

Crnogorska plovidba (CGP) poslovala je u prošloj godini sa plusom od 165,1 hiljadu eura. U prošloj godini nije platila ni euro rate za brodove Eksim banci, već je to uradila Vlada.

Izvršna vlast platila je Kinezima oko tri miliona dolara i to je glavni razlog zašto je Crnogorska plovidba godinu završila sa dobiti. Da su oni platili rate kredita Eksim banci, umjesto Vlade, onda bi imali minus od blizu tri miliona eura. Lani su, prema dostupnim podacima, platili dva miliona Eksim banci, dok je Vlada dala tri miliona. U ovoj godini je Vlada platila ratu Eksim banci od 2,5 miliona dolara.

Prihodi državnog preduzeća, koje je tek nedavno promijenilo odbor direktora imenovan još u vrijeme manjinske vlade Dritana Abazovića, lani su iznosili 8,4 miliona eura, što je za preko četiri miliona manje nego u 2022. godini. Troškovi poslovanja iznosili su 7,84 miliona, što je za oko 700 hiljada manje nego godinu ranije.

Troškovi zarada lani su iznosili skoro 400 hiljada, što je za skoro 25 hiljada više nego u 2022. godini. Na kraju 2023. godine ukupan gubitak CG plovidbe iznosio je 13,95 miliona, što je za 165 hiljada manje u odnosu na 2022. godinu, odnosno smanjen je za iznos dobiti u prošloj godini.

Nekretnine, postrojenja i oprema Crnogorske plovidbe na kraju 2023. godine vrijedjeli su 34,6 miliona, što je za 1,8 miliona manje nego godinu ranije. Aktiva i pasiva društva su bile 36,4 miliona, dok je kapital društva bio minus 3,3 miliona.

Kratkoročne obaveze Crnogorske plovidbe bile su 35,14 miliona, a kratkoročne 2,2 miliona eura.

Crnogorska plovidba je uz garanciju Vlade uzela kredit kod Eksim banke za kupovinu dva broda, "Kotor" i "21. maj", međutim, više je Vlada plaćala rate kredita nego državno preduzeće. Brodovi Crnogorske plovidbe kupljeni su 2012. godine za 55,8 miliona dolara, odnosno za 68,9 miliona dolara, sa kamatom. Rok otplate je 15 godina, sa grejs periodom od pet godina. Do sada su, što kroz učešće, što kroz kredit, ukupno otplaćena 63 miliona dolara, od čega je Crnogorska plovidba uplatila 24,1 milion dolara, a Vlada oko 39 miliona.

Otplaćivanje kredita Crnogorske plovidbe novcem iz državnog budžeta je nezakonita državna pomoć, što je prije određenog vremena utvrdila Agencija za zaštitu konkurencije (AZK). Agencija je naložila Crnogorskoj plovidbi da vrati novac koji je nezakonito dobila. Riječ je o sumi od skoro 27 miliona. Naravno, suma je uvećana, jer je i nakon donošenja rješenja Agencije, država plaćala kredite CG plovidbe. AZK je kazala da je januarska rata od 2,5 miliona plaćena nezakonito. Crnogorska plovidba nije vratila nijedan cent državne pomoći koju su dobili nezakonito.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.