Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom

Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom

VOĐA Hamasa Ismail Hanija nalazi se danas u Istanbulu radi sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji podržava taj palestinski pokret.

Erdogan je sinoć potvrdio taj posjet, njihov prvi izravni susret od srpnja 2023., no bio je jako diskretan u pogledu njegova cilja. "Sačuvajmo dnevni red za nas i g. Haniju", rekao je novinarima. 

Razgovarat će se o ratu u Pojasu Gaze, priopćio je Hamas.

Turski šef diplomacije s egipatskim kolegom

Hanija je doputovao u Istanbul jučer navečer na čelu izaslanstva svojeg pokreta.

Taj grad jedno je od njegovih boravišta od 2011., ali u njemu je, od početka rata u Pojasu Gaze u oktobru 2023., službeno bio samo jednom, u januaru. Tada se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, s kojim je dugo razgovarao i u srijedu u Dohi. 

Fidan će se pak danas sastati s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.

Turska, koja želi biti predvodnik u potpori palestinskom pitanju, pruža čvrstu i konstantnu potporu dužnosnicima Hamasa, no ostala je postrani u posredovanju između Izraela i palestinskog pokreta.

Hanija je u posjetu Turskoj u trenutku kada Katar, koji ima ključnu ulogu u pregovorima između Izraela i Hamasa, želi "preispitati" svoju ulogu jer pregovori o prekidu vatre i puštanju na slobodu izraelskih talaca stoje na mjestu. 

Izvor:Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.