Filipović: Među vjernicima se čuju ekstremistički stavovi

Filipović: Među vjernicima se čuju ekstremistički stavovi

Nakon jučerašnja dva, za danas su zakazana četiri panela na trećem Cetinjskom forumu, koji se održava na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Podsjetimo, tema ovogodišnjeg Cetinjskog foruma je “Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: Demokratija, obrazovanje i bezbjednost”. Analitičar CDM-a Ljubomir Filipović je istakao da mi da kaskamo sa istraživanjem malignog uticaja.

“Uvijek se trudim da nađem novu temu na koju treba obratiti pažnu. Kada pogledate kako je strukturirana pravoslavna mreža, to su prije 10 ili 15 god bile sekcije, međutim dešava se promjena da su te organizacije postale muške i promovišu jedan militantni stil. Proces radikalizacije među pravoslavnim vjernicima nije naš, o tome se piše i u Americi, a tekstovi kažu da se među vjernicima čuju ekstremistički stavovi. Omladina u Crnoj Gori se regrutuje u ove organizacije, gdje se gaji antifeministička struktura. Politikolozi se moraju pozabaviti ovom temama i u Crnoj Gori imamo proces vjerske radikalizacije”, kazao je Filipović.

Ovogodišnji Forum organizuju Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Akademija za demokratski razvoj iz Novog Sada, Crnogorski PEN centar i WestBalkanNet: Regionalni forum za demokratiju, pomirenje i strateške analize s Cetinja.

Projekat je podržao Western Balkans Fund. Cetinjski forum ove godine trajaće tri dana.

Izvor: Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.