Stručnjaci s Harvarda istraživali zašto je opasno stalno gledanje u ekran
ŠTETAN UTICAJ PLAVOG SVIJETLA/ - FACEBOOK

Stručnjaci s Harvarda istraživali zašto je opasno stalno gledanje u ekran

Istražujući sve rasprostranjeniju upotrebu uređaja koji emituju plavo svjetlo (pametni telefoni, tableti i TV uređaji), naučnici su zaključili da se njegov loš uticaj na zdravlje javlja zato što se vještačkom svjetlu izlažemo uveče, kad bi trebalo da spavamo, i to u mraku.

Čovjekov biološki sat podešava se u skladu s izmjenama dana i noći. Zato, ako noću ostajemo budni gledajući u vještačko svjetlo, ono će oslabiti stvaranje melatonina i poremetiti rad biološkog sata pa tako i podstaknuti razvoj niza smetnji i bolesti.

Osim učestalih glavobolja i nesanice, pokazalo se da oštećuje vid, slabi imunitet, pamćenje i koncentraciju te povećava rizik od bolesti srca. Svakodnevno, višesatno izlaganje plavom svjetlu s ekrana, koje ometa proizvodnju melatonina, dovodi se i u vezu s većim rizikom od gojaznosti te tako i od dijabetesa tipa 2, tvrde naučnici s Harvarda.

Ispitanicima koji su svakog dana sve kasnije odlazili na počinak, a prije spavanja bili izloženi vještačkom plavom svjetlu, postepeno je rastao i nivo glukoze u krvi.

- Utvrđeno je i da im je smanjena proizvodnja leptina, hormona zaduženog za osjećaj sitosti, zbog čega su se sve više prejedali i doveli se u stanje predijabetesa - tvrde stručnjaci s uglednog Univerziteta.

Televizor i mobitel ne drže se u spavaćoj sobi, a na spavanje treba ići najkasnije u 23 sata. Nakon 20 minuta gledanja u ekran, bilo danju ili noću, skrenite pogled i odmorite oči desetak minuta.

Korisna vježba

Zagledajte se u predmet udaljen sedam metara. Ako nastavljate s gledanjem u ekran, ponovite vježbu.

Svjetlost sa mobilnog ili laptopa može negativno uticati na mozak, poremetiti spavanje, izazvati nesanicu i narušiti memoriju.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.