Ministarstvo finansija: Čistoća mora da smanji plate 10 odsto
OKUPLJANJE RADNIKA ČISTOĆE U KRUGU PREDUZEĆA PROŠLE SEDMICE

Ministarstvo finansija: Čistoća mora da smanji plate 10 odsto

Nakon prve godine poslovanja sa gubitkom privredna društva su dužna da u narednoj godini smanje ukupan fond zarada za deset odsto i dodatno pet odsto u narednoj kalendarskoj godini, piše u mišljenju koje je ministar finansija Novica Vuković poslao preduzeću Čistoća. Čistoća je 19. aprila ove godine tražila mišljenje o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru pošto su poslovali sa gubitkom i planirali smanjene zarada i otpuštanje radnika.

–Napominjemo da ukupan fond zarada podrazumijeva ukupna sredstva opredijeljna za bruto zarade zaposlenih (bruto zarade sa doprinosima na teret poslodavca). Takođe, ukazujemo da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih - navedeno je u mišljenju ministra u koje je "Dan" imao uvid. 

Na najavu uprave gradskog preduzeća da će biti smanjene plate i po novoj sistematizaciji ostati bez posla 69 zaposlenih na isti dan kada je zatraženo mišljenje Ministartsva finansije preko 100 zaposlenih okupilo se ispred zgarde preduzeća. Jedni su tvrdili da je u pitanju protest upozorenja, a drugi da je u pitanju samo razgovor. Sindikat i predstavnici zaposlenih su poručili da će ukoliko ostane odluka o smanjenju zarada, a na osnovu tumačenja Ministarstva finansija to je zakonska obaveza, prijete štrajkom. Prema infoamcijama "Dana" planirano je otpuštanje u administraciji, ne u operativi i tehničkom sektoru gdje čak ima i manjka radnika. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.