Iz sata u sat: Egipatska delegacija u Tel Avivu, Izrael na korak da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Iz sata u sat: Egipatska delegacija u Tel Avivu, Izrael na korak da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Sukob Izraela i Hamasa – 203. dan. Izraelska vojska dejstovovala je po ciljevima u Rafi i centralnoj Gazi. Palestinske vlasti traže istragu masovnih grobnica u bolnicama u enklavi, gdje je nađeno oko 400 tijela, navodeći da je riječ o ratnim zločinima. IDF odbacuje optužbe. Egipat dostavio Izraelu predlog Hamasa o jednogodišnjem prekidu vatre u Gazi. Dešavanja pratite na CdM-u.

UNRWA upozorava na uticaj gomilanja otpada na zdravlje u Gazi

Kako vrijeme postaje toplije, povećava se rizik od širenja bolesti širom Pojasa Gaze, rekla je UN-ova agencija.

UNRWA-ine usluge su kritične, ali nisu moguće bez pristupa, dodaje se.

Kretanje izraelskih trupa smatra se pripremom za napad na Rafah

Palestinski borci gađali su izraelske snage koje djeluju u “koridoru Netzarim” minobacačima i improviziranim eksplozivnim napravama (IED) u četvrtak, dok su dvije jedinice izraelskih rezervista zamijenile brigadu Nahal u očitoj pripremi za očekivanu kopnenu invaziju na Rafah.

Institut za proučavanje rata (ISW) i Projekt kritičnih prijetnji (CTP), dva istraživačka centra sa sjedištem u SAD-u, rekli su da je Nahal, jedna od glavnih izraelskih pješadijskih brigada, prenijela odgovornost za operacije u području koridora (prostor se sastoji od 6,5 km ceste koju su izgradili Izraelci i presijeca Pojas Gaze sjeverno od juga), na rezervne oklopne i pješadijske brigade.

Prema radiju izraelske vojske, “brigada Nahal odmoriće se kako bi se pripremila za izraelske operacije u Rafahu”, navodi se u najnovijem zajedničkom izvještaju ISW/CTP.

Izrael spreman da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtjev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamjenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD.

Izraelski ratni kabinet je sada spreman da prihvati oslobađanje samo 20 talaca u prvoj fazi sporazuma pod uslovom da budu oslobođeni žene, muškarci stariji od 50 godina i teško bolesni.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik je izjavio da Izrael zapravo pristaje na oslobađanje 33 taoca, a portal navodi da je Hamas insistirao da broj oslobođenih talaca bude bliži 20.

Raniji predlog je uključivao oslobađanje 40 talaca u tim kategorijama, ali Hamas je saopštio da ne drži toliko žena, muškaraca starijih od 50 godina i teško bolesnih koji su još živi.

Posrednici iz Katara, Egipta i SAD dali su sukobljenim stranama, Izraelu i Hamasu, novi predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi trebalo da bude sproveden u tri faze.

Prva faza uključuje oslobađanje 40 izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje 900 Palestinaca iz izraelskih zatvora, uključujući 100 doživotno osuđenih.

Ostale tačke predloga uključuju vraćanje raseljenih Palestinaca u sjeverni dio Pojasa Gaze i ulazak u enklavu 500 kamiona dnevno koji prevoze humanitarnu pomoć.

Izraelski avioni gađali položaje Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni su gađali položaje Hezbolaha na jugu Libana, nakon što su dvije protivtenkovske rakete lansirane na oblast Mount Dov na sjeveru Izraela.

IDF kaže da je granatirala mjesta gdje su lanseri i raketni bacači.

Šef egipatske obavještajne službe danas u Tel Avivu o sporazumu o taocima

Egipatska delegacija koja se u Izraelu očekuje da nastavi razgovore o postizanju sporazuma o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca u ratu u Gazi koji je u toku, navodno predvodi Abas Kamel, šef egipatske obavještajne uprave.

Kamel će se tokom posjete sastati sa šefom Mosada Dejvidom Barneom i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost.

Kairo radi na obezbjeđivanju sporazuma koji bi spriječio izraelsku operaciju razgradnje preostalog uporišta Hamasa u najjužnijem gradu Rafa u Gazi, navodi egipatski zvaničnik citiran u izvještaju.

Uoči sastanaka, izraelski mediji su izvijestili da je izraelski ratni kabinet ovlastio pregovarački tim te zemlje da razgovara o fleksibilnijem pristupu sa egipatskom delegacijom.

Borbe u Pojasu Gaze

Vazdušni udari izraelske vojske intenzivirani su u centralnm dijelu Pojasa Gaze.

Palestinske vlasti traže istragu masovnih grobnica u bolnicama u Gazi, gdje je nađeno oko 400 tijela, navodeći da je riječ o ratnim zločinima. I Bijela kuća je saopštila da želi “odgovore” od izraelskih vlasti o tom slučaju.

Izraelska vojska odbacila je optužbe o masovim grobnicama ističući da su takve tvrdnje “potpuno lažne”.

Hamas je objavio snimak 23-godišnjeg američko-izraelskog taoca, nakon čega je izraelska vojska obećala da neće stati dok se svi taoci ne oslobode.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, poručio je, komentarišući snimak da je to hitan poziv na akciju i dodao da izraelska vojska neće ostaviti “kamen na kamenu” u naporima da pronađe taoce.

Egipatske vlasti predale su izraelskoj delegaciji predlog koji je sastavio Hamas, a kojim traži jednogodišnji prekid vatre u Pojasu Gaze u zamjenu obustave napada na izraelske snage.

Izvor:CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.