Spajić-Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu
SPAJIĆ I MERC/ - FOTO: PRINTSKRIN TVCG

Spajić-Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.

Stabilan Zapadni Balkan – snažna Evropa, poručio je lider najveće opozicione stranke u Njemačkoj, Hrišćansko -demokratske unije Fridrih Merc. Ističe i da za Evropu, region Balkana ima strateški značaj, i da je za stabilnost regiona važno u Uniju uvesti one zemlje koje slijede evropske vrijednosti.

- Imali smo veoma dobar sastanak. Bio je ovo prvi, ali, sigurno, ne i posljednji. Zaista sam zainteresovan da bolje upoznam i vidim Crnu Goru jer mislim da je ova zemlja izuzetno važna za razvoj saradnje između Evropske unije i Balkana - kazao je Merc za TVCG.

Premijer Spajić predstavio je plan reformi koji bi Crnoj Gori omogućio da tokom 2026. bude spremna za učlanjenje. Bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji, pri čemu je zaključeno da bi ekspertska podrška Njemačke bila izuzetno značajna.

- On lično zna sve izvršne direktore njemačkih preduzeća i biće velika pomoć pri privlačenju takvih investicija kod nas. Cijeni naš položaj u odnosu na 100 odsto usklađenosti sa spoljnom politikom i odbrambenom politikom. Cijeni našu ulogu u regionu koja je vrlo pomiriteljska i koja pruža ruku svima. Želimo da se fokusiramo na ekonomiju, evropske integracije, vladavinu prava - kaže Spajić, prenosi portal RTCG.

To će biti i tema predstojećeg samita lidera Zapadnog Balkana u Kotoru, gdje će prisustvovati izaslanik njemačke Vlade Manuel Zaracin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.