Evropski parlamentarci: Crna Gora u poziciji da

Evropski parlamentarci: Crna Gora u poziciji da "probije led", uspjeh važan za region

Da postoji snažna volja crnogorskih zvaničnika da što prije postanemo 28 članica Evropske unije sve češće čujemo i iz Brisela.

Evropski parlamentarci očekuju ubrzan napredak jer je, kako kažu, očigledna nova snaga u zemlji. Koliko su ozbiljni možda najbolje govori činjenica da je mandat aktuelnog Odbora za vanjsku politiku završen sastankom sa crnogorskim premijerom.

Rad Odbora za vanjsku politiku tokom ovog mandata Evropskog parlamenta zaokružen je sastankom sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem. Potpredsjednica Odbora Željana Zovko naglašava da je iza Crne Gore u prethodnom periodu bilo dosta propuštenih šansi, te da očekuje da se sada situacija promijeni.

"Da je bilo zastoja, bilo je, usporovanja je nažalost bilo, to je Crna Gora platila nenapredovanjem. Očekujem da će se situacije promijeniti i da će se više ispoštovati položaj manjina u Crnoj Gori", kazala je Zovko.

Vladimir Bilčik, predsjedavajući parlamentarne delegacije sa našom zemljom, ocjenjuje da se u Podgorici užurbano radi na dostizanju IBAR do juna, što bi bio podsticaj i ostalim državama regiona.

"Crna Gora je najnapredija zemlja i nova vlada radi mnogo kako bi obezbijedila da se zemlja približi zatvaranju poglavlja. Potrebne su nam uspješne priče u regionu. Uspjeh Crne Gore dobra je vijest za Beograd, Tiranu, Skoplje, Sarajevo, za sve u regiji. Ovdje ne govorim o takmičenju, već o 'probijanju leda" u proširenju, vraćanju povjerenja, a Crna Gora jeste u poziciji da to i uradi", kazao je Bilčik.

Poslanik Matjaž Nemec prepoznaje optimizam među crnogorskim političkim elitama da se ispune neophodne reforme.

"Pričali smo sa predsjednikom, premijerom, vidi se da postoji ta snaga u Crno Gori da se ispune reforme koje su bitne. Ovdje se priča često o Crnoj Gori koja će biti u prvoj grupi zemlja, i ja kao Slovenac bi htio da se to što prije desi, znam koji su benefiti od toga i to je potrebno za zemlje Zapadnog Balkana", naveo je on.

Naši sagovornici poručuju da u narednom periodu treba raditi na smanjenju tenzija, i zajedničkom fokusu - članstvu u EU.

S druge strane, procjene zvanične Podgorice su da bi Crna Gora do 2028. mogla ispuniti sve obaveze i postati 28 zemlja članica.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.