Da li je štetno davati psima meso sa roštilja?
Envato/bernardbodo

Da li je štetno davati psima meso sa roštilja?

Nijedan pas neće odbiti ukusne zalogaje, a da li bi zapravo smjeli da jedu takvu hranu?

Roštiljanje na otvorenom tokom toplijih mjeseci može biti prijatno iskustvo za mnoge ljude, ali vlasnici kućnih ljubimaca često postavljaju pitanje da li je bezbjedno dijeliti svoje ukusne obroke sa svojim krznenim prijateljima, posebno kada je u pitanju meso sa roštilja.

I dok većina pasa neće odbiti ukusne zalogaje pečene hrane, važno je razmotriti potencijalne zdravstvene rizike prije nego što podijelite obrok sa svojim četvoronožnim prijateljem.

Rizici davanja pečenog mesa psima
Meso sa roštilja je često bogato mastima i uljima koje mogu izazvati probavne smetnje kod pasa, uključujući povraćanje i dijareju. Prekomjerna konzumacija masne hrane može dovesti do problema.

Komadi pečenog mesa često sadrže kosti, što može biti opasno za pse. Kosti se lako mogu slomiti i izazvati povrede usta ili gastrointestinalne blokade koje zahtijevaju hitnu veterinarsku intervenciju.

Marinade i začini koji se koriste za pečenje mesa mogu sadržati sastojke kao što su luk, bijeli luk ili začini koji su toksični za pse. Čak i male količine ovih sastojaka mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa.

Ostaci hrane sa roštilja mogu sadržati komadiće drvenog uglja ili drugih materijala koji nisu bezbjedni za pse. Takođe, hrana ostavljena na roštilju može biti kontaminirana bakterijama koje mogu izazvati bolesti kao što su salmonela ili infekcije E. coli.

Sigurni načini za uživanje sa svojim psom
Ako želite da podijelite obrok sa roštilja sa svojim psom, postoje sigurni načini da to uradite.

Pripremite poseban obrok. Pripremite za svog psa poseban obrok koji ne sadrži začine, masnoću ili kosti. Kuvana piletina ili ćuretina bez kože često su bezbjedan izbor. Izbjegavajte kosti.

Ako dijelite komade mesa sa svojim psom, uvijek se uvjerite da su bez kostiju i kože.

Održavajte higijenu. Uvjerite se da je hrana koju dijelite sa svojim psom svježa i bezbjedna za upotrebu. Izbjegavajte davanje ostataka sa roštilja koji su dugo bili na otvorenom ili su kontaminirani, prenosi Index.hr.

Na kraju, iako povremeno dijeljenje malih komada mesa sa roštilja može biti u redu za neke pse, važno je da budete svjesni potencijalnih rizika i pažljivo birate bezbjedne opcije hrane za vašeg ljubimca.

Uvijek je najbolje da se konsultujete sa veterinarom ako niste sigurni da li je određena hrana bezbjedna za vašeg psa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.