Amerika uvela nove sankcije Rusima nakon tvrdnji da su koristili hemijsko oružje na vojnicima

Amerika uvela nove sankcije Rusima nakon tvrdnji da su koristili hemijsko oružje na vojnicima

KORISTILI GAS KOJI GUŠI

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije protiv ruskih firmi i osoba povezanih s vojnom industrijom zbog navodnog korištenja hemijskog oružja u ratu protiv Ukrajine.

Kako je objavljeno iz State Departmenta, Rusija je u Ukrajini koristila gas hloropikrin, koji se također koristio u Prvom svjetskom ratu.

Ovaj gas, kao i druge vrste hemijskog oružja, izričito su zabranjene prema Konvenciji o hemijskom naoružanju, koja je donesena u aprilu 1997. godine.

Rusija je potpisnica ove konvencije, koja pored korištenja zabranjuje i proizvodnju ove vrste oružja. Ipak, vrijedi istaći da je Bashar Al-Assad, predsjednik Sirije i saveznik Rusije, otvoreno koristio hemijsko oružje tokom građanskog rata u ovoj zemlji.

Pored hloropikrina, SAD optužuje Rusiju da je koristila i suzavac, također zabranjen za korištenje u oružanim sukobima prema međunarodnom pravu.

"Korištenje takvih hemikalija nije izoliran incident i vjerovatno je potaknuto željom ruskih snaga da istisnu ukrajinske snage s utvrđenih pozicija i postignu taktičke dobitke na bojnom polju", stoji u zvaničnom saopćenju State Departmenta.

Zaključak SAD-a podudara se sa svjedočenjem ukrajinskih vojnika koji tvrde da su se u posljednjih nekoliko mjeseci suočavali s povećanim susretima s plinovima i drugim iritantnim hemikalijama na dijelovima svoje linije fronte s ruskim snagama.

U izjavi objavljenoj na društvenim mrežama u martu, Oružane snage Ukrajine izjavile su da su zabilježile više od hiljadu incidenata u kojima je Rusija koristila "projektile sa suzavcem, opremljene toksičnim hemikalijama, koje su zabranjene za ratovanje", pri čemu je 250 slučajeva bilo samo u februaru.

Rusija je zvanično negirala da posjeduje ili koristi hemijsko oružje. To je uradila putem izjave ambasade ove zemlje u Nizozemskoj.

"Nema hemijskog oružja u skladištima ruske vojske, kako je potvrđeno međunarodnim istragama", saopšteno je još u januaru.

Hloropikrin je široko korišten kao hemijsko ratno sredstvo u Prvom svjetskom ratu, ali više nije odobren za vojnu upotrebu i sada se uglavnom koristi u poljoprivredi. Nadražuje pluća, oči i kožu, te može izazvati mučninu, povraćanje i druge probleme koji traju sedmicama.

U sklopu izjave gdje su optužili Rusiju za korištenje hemijskog oružja, SAD su objavile i sankcije za 300 novih firmi i osoba, većinom povezanih s ruskom vojnom industrijom.

Tri firme povezane s ruskim vlastima te još četiri privatne kompanije su specifično dodane na listu sankcionisanih zbog njihove uloge u industriji hemijskog i biološkog naoružanja u Rusiji.

SAD je prethodno upozorio Rusiju protiv hemijskog ratovanja u Ukrajini; u martu 2022., mjesec dana nakon početka invazije, predsjednik ove države Joe Biden je rekao da će NATO odgovoriti ako Rusija koristi hemijsko oružje u Ukrajini.

Prošlog aprila na samitu G7, ministri vanjskih poslova članica su u zajedničkoj izjavi rekli da će Rusija naići na "ozbiljne posljedice" zbog bilo kakvog korištenja hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja.

Izvor:Klx.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.